Tesla ťahá tigra za fúzy. V USA sprístupnila nebezpečný autopilot všetkým

Tesla má na krku množstvo žalôb aj vyšetrovanie fatálnych dopravných nehôd v súvislosti s jej systémom autonómneho riadenia FSD. Napriek tomu prilieva oheň do ohňa a beta verziu sprístupní všetkým, ktorý si za to zaplatia.

30.11.2022 14:00
debata (5)
Ani fatálne nehody nevedú Teslu k väčšej... Foto: Tesla
Tesla - Full Self-Driving Ani fatálne nehody nevedú Teslu k väčšej opatrnosti.

O probléme so bezpečnosťou samoriadiacich funkcií Tesly sa vie už poriadne dávno. Americký národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA začal od roku 2016 už 38 vyšetrovaní nehôd Tesly, pri ktorých sa predpokladá súvislosť s jej autopilotom. Pri týchto nehodách bolo hlásených devätnásť úmrtí. O to viac prekvapuje, že Elon Musk, ktorý sľuboval dokonalý Autopilot už v roku 2019, sa rozhodol technológiu FSD (Full Self-Driving Beta) sprístupniť všetkým, ktorí si za ňu budú ochotní priplatiť.

Tesla Semi (2022) Čítajte viac Neuveriteľné! Elektrický kamión Tesla Semi sa práve začína vyrábať

V reakcii na nehody totiž pôvodne Tesla niektorým zákazníkom, ktorí podľa jej meraní, nedosiahli dostatočné bezpečnostné skóre, systém zablokovala. „Tesla Full Self-Driving Beta je teraz k dispozícii každému v Severnej Amerike, kto o to požiada, za predpokladu, že si túto funkciu zakúpil,“ napísal Musk na Twitteri. Zároveň dodal, že „gratuluje tímu Tesla Autopilot/AI k dosiahnutiu významného míľnika“. Naznačuje tým, že autopilot Tesly sa dostal na novú úroveň.

tesla Čítajte viac Video: Tesla sa ‘zbláznila‘ a zabila dvoch ľudí v Číne. Pozrite si video z jej jazdy

Tým však pokračuje vo veľkolepých vyhláseniach, ktoré nikdy nesplnil. Systém FSD je len pokročilejším autonómnym riadením na úrovni SAE 2, ktorý si vyžaduje plnú sústredenosť vodiča, čo Tesla pri komunikácii s americkými úradmi ani nepopiera. Musk teda riskuje, zvlášť po šialenej nehode v Číne, kde vodič stratil kontrolu nad Teslou a rútil sa vysokou rýchlosťou cez ulice mesta. Nehoda si vyžiadala dve ľudské obete. Správa Muska na Twitteri tak skôr pripomína obranu útokom.

Tesla Model Y Čítajte viac Tesla Model Y mieri medzi päť najpredávanejších áut na svete

Národná rada pre bezpečnosť cestnej dopravy, ktorá nemá právomoc prinútiť výrobcov automobilov dodržiavať jej odporúčania, kritizovala nasadenie Autopilota aj FSD. „Práve teraz máme na našich cestách divoký západ,“ povedala začiatkom tohto roka predsedníčka NTSB Jennifer Homendy pre Bloomberg. "Je to časovaná bomba pri ktorej len čakáme, kedy vybuchne.“ V Európe nie je možné FSD používať, pretože legislatívny rámec je oveľa prísnejší ako v USA.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #autonómne riadenie #autopilot #FSD
Články podľa značiek