Používanie dronov: Chystá sa nový letecký zákon, prinesie zásadné zmeny

Slovensko je poslednou krajinou v EÚ, v ktorej ešte nie je zavedený register užívateľov dronov.

01.12.2022 16:00
Dron Foto: ,
Slovensko potrebuje zaviesť jasnejšie pravidlá pre bezpečné používanie dronov.
debata (4)

Drony do nášho každodenného života prenikajú čoraz viac. Väčšina z nich sa zatiaľ síce využíva hlavne pre zhotovovanie videí, no ich potenciál je oveľa väčší. Napríklad Orange chce v spolupráci so Slovensku technickou univerzitou v Bratislave vyvíjať autonómne drony na dopravu laboratórnych vzoriek COVID-19 z odberných miest do laboratórií.

Drony budú mať špeciálne navrhnutú konštrukciu, elektroniku a umelú inteligenciu. Bude tiež uskutočnená štúdia realizovateľnosti systému riadenia letovej prevádzky a súčasťou vývoja budú aj testy autonómnych letov dronov. Tie by mali začať budúci rok na jar.

A to je len jeden príklad z mnohých. Drony možno využívať – a v zahraničí sa to aj deje – napríklad pri doručovaní pošty, donáške jedla, v poľnohospodárstve pri postrekovaní polí, ale aj v zdravotníctve pri transporte krvi či ľudských orgánov.

dron-policia-clanok W Čítajte viac Vodiči pozor! Polícia začne sledovať priestupky z dronov

Na Slovensku to však tak jednoducho nejde. Prevádzka dronov nie je dostatočne regulovaná a chýba aj register ich užívateľov. A to začína byť problémom. Len pre ilustráciu – na Slovensku mesačne vzlietne do vzduchu asi 20 tisíc dronov, no štát v podstate ich pohyb nijakým spôsobom nereguluje – práve kvôli chýbajúcemu registru užívateľov. A ten už chýba aj Bruselu, ktorý ho začína od slovenských orgánov požadovať. Slovensko je totiž poslednou krajinou EÚ, ktorá ho ešte nemá.

To by sa ale malo v najbližších mesiacoch zmeniť, ministerstvo dopravy pripravuje nový letecký zákon, ktorý so sebou prinesie viaceré významné novinky. Jednou z nich je tzv. U-space, čiže akési pravidlá premávky vo vzdušnom priestore. „Tak ako autá na cestách potrebujú usmerniť dopravnými značkami a predpismi, aby nevznikali nehody a premávka bola bezpečná, podobné pravidlá by mali vzniknúť aj pre nebo,“ povedal na jeho adresu minister dopravy Andrej Doležal (nominat Sme rodina).

Súhlasí s ním aj Marek Košuda z Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach, ktorý dopĺňa: „Zavedenie vzdušného priestoru U-space a poskytovateľa manažmentu riadenia prevádzky dronov zvýši bezpečnosť a výrazne prispeje k širokej implementácii dronov pre potreby spoločnosti.“

Štát uvažuje nad možnosťou, že pri novinke využije aj unikátnu technológiu blockchain, ktorá umožní spätne kontrolovať všetky transakcie v systéme bez možnosti zmeny a manipulácie s dátami. Vďaka nemu vznikne de facto digitálna stopa, ktorú spätne nedokáže zmeniť ani zadávateľ U-space implementácie, v tomto prípade štát.

Dark drone in flight over the city. Čítajte viac Američanom budú z neba padať balíky. Amazon ich začne doručovať dronmi

Vyššie uvedené zmeny obsahuje novela zákona o civilnom letectve, ktorý pochádza ešte z roku 1998. Ten je aktuálne kompletne prepracovaný, pričom tvorcovia sa zamerali na bezpečnosť vo vzduchu a špeciálne práve na spomínané drony. Materiál už prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním a v parlamente o ňom budú poslanci hlasovať v najbližších mesiacoch.

Významnou novinkou v ňom bude práve register používateľov dronov. Štát tak bude mať prehľad o tom, kto všetko dron vlastní. „Len nad Bratislavou máme mesačne asi 3-tisíc preletov dronu, regulovaných je ale iba 6 percent. Je teda jasné, že potrebujeme novú legislatívu, nové nástroje pre reguláciu“, vysvetľuje predseda Dopravného úradu Pavol Hudák.

O tom, že drony majú obrovský komerčný potenciál, svedčia aj odhady svetových leteckých autorít, podľa ktorých sú ročné tržby za prácu dronom na úrovni 5 miliárd dolárov a v budúcnosti budú tieto príjmy len stúpať.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #drony #letový zákon #prevádzka dronov #register užívateľov dronov
Články podľa značiek