Lada Niva ako ju nepoznáte. Táto má 300 koní a je na predaj

Legendárna Niva, vyrábaná kontinuálne od roku 1978, sa dodnes príliš nezmenila. To platí aj o jej skromnom výkone. Ale nie o tomto exemplári, ktorý je práve na predaj v Grécku.

02.12.2022 18:00
debata (1)
Niva je osvedčená klasika, ktorá dokáže ohúriť...
Lada Niva - 2022 Niva je osvedčená klasika, ktorá dokáže ohúriť už len v teréne. Na asfalte však veľa predností nemá. Toto je ale celkom iný prípad. Vidieť to na prvý pohľad.

Klasickú Ladu Niva poháňa atmosférický 4-valec s objemom 1,7 litra a výkonom 77 kW. To nie je ďaleko od hodnoty, ktorú ponúkala v roku 1978, v čase, keď sa predstavila svetu. Napokon, ide tak trochu o živého veterána, pretože za celých 56 rokov sa nezmenila ani v iných ohľadoch. Nemožno jej však uprieť titul prvého SUV i keď vtedy o tejto kategórii nik netušil. V každom prípade je to dodnes praktický a pri troche údržby nezničiteľný stroj, ktorý dokáže v teréne vďaka stálemu pohonu oboch náprava a redukčnej prevodovke dať na frak aj tím najmodernejším „esúvéčkam“.

Pod kapotou je skutočná strojovňa. Motor má...
Lada Niva - 2022 Pod kapotou je skutočná strojovňa. Motor má objem zväčšený z 1,7 na 1,85 litra a navyše turbodúchadlo. To zvýšilo jeho výkon z bežný 77 na 220 kW! Dokáže však spaľovať aj LPG.
Lada Niva - 40 rokov Čítajte viac Američania vybrali 12 nezničiteľných SUV. V záplave Toyot je aj Niva!

Samozrejme, veľký komfort ani dynamiku od Nivy čakať nemôžte. Lenže, exemplár, ktorý sa práve ukázal v inzercii v Grécku, je akoby z inej planéty. Základ pochádza z roku 2004, ale dnes na ňom nie je prakticky nič sériové. Keď sa dostal do garáže svojho majiteľa, podstúpil radikálny tuning. Pod kapotou ukrýva 4-valec s objemom 1,85 litra doplnený turbodúchadlom, a ako vidieť, aj chladičom stlačeného vzduchu. Nové je sanie či výfukový trakt. Majiteľ, ktorý auto predáva deklaruje, že má 300 koní (220 kW). Táto brutálna sila putuje cez manuálnu prevodovku Sasman k obom nápravám. Jazda v takejto Nive musí byť poriadnym adrenalínom, hoci šprint na stovku nepoznáme.

Kabína síce neutají ruský pôvod, ale sú tu...
Lada Niva - 2022 Kabína síce neutají ruský pôvod, ale sú tu vynikajúce anatomické sedadlá, športový volant či výkonné audio.
Lada Niva 1,9 D - 1999 Čítajte viac Na predaj je Niva, ktorú už takmer nezoženiete. Tankuje totiž naftu!

Upravený je tiež podvozok s 22-palcovými diskami, s ktorými by ste ale asi do terénu ísť nechceli. Chránia ich efektné karbónové nadstavce na blatníkoch. Inak by vytŕčali. Interiér dostal anatomické športové sedadlá čalúnené červenou kožou aj moderný audiosystém s veľkou obrazovkou a mohutným subwooferom v kufri. Všetko na aute má byť podľa predávajúceho „ako nové“. Zdá sa, že túto Nivu grécky vlastník naozaj miloval. Najazdených má za tie roky len približne 50 000 kilometrov. V perfektom stave vyzerá byť aj lak. Hrdzu by ste hľadali márne. Ako ukazujú fotografie nie je ani na podvozku. Lacné plasty ale ruský pôvod neutaja.

Gigantické 22-palcové disky sú ukryté pod...
Lada Niva - 2022 Gigantické 22-palcové disky sú ukryté pod karbónovými nadstavcami. Inak by príliš vytŕčali z karosérie.

Aby vás táto Niva na čerpacej stanici nezruinovala, dokáže jazdiť aj na LPG. Lenže čo ušetríte na palive, miniete hneď na začiatku. Kým bežnú Nivu ste si mohli ako novú ešte donedávna, kým sa dovážala do Európy, dopriať za približne 10 000 eur, táto vás bude stáť 35 000 eur. Je to na vás. Zberateľský klenot z nej nikdy nebude ale zaujať s ňou kdesi na zraze určite môžete.

Lada Niva - 2022
Lada Niva - 2022
+32Lada Niva - 2022

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tuning #Lada #Lada Niva
Články podľa značiek