Nedohodli sa. Skončí spojenectvo Renaultu s Nissanom?

Pokračovanie aliancie Renaultu a Nissanu závisí na tom, či nájdu spoločnú reč pri patentoch a intelektuálnom vlastníctve.

05.12.2022 14:00
Nissan - Renault Foto:
Nissan a Renault hľadajú spôsob ako ďalej spolu existovať.
debata

Renault je aktuálne v ťažkej situácii, v ktorej navyše potrebuje miliardy na financovanie prechodu na elektromobilitu. Preto sa nemožno čudovať tomu, že sa rozhodol pre hlbokú vnútornú reštrukturalizáciu a rozdelenie na dve časti, pričom jedna sa bude venovať spaľovacím a druhá elektrickým autám.

Zároveň zvažuje aj predaj časti svojho podielu v Nissane. Tento krok by mu pomohol získať potrebné peniaze a zároveň by pomohol zmierniť dlhotrvajúce napätie s jej aliančným partnerom. Problém spočíva v tom, že Renault má 43-percentný podiel v Nissane, Nissan 15-percentný v Renaulte. Francúzi tento nepomer využili na to, aby predstaviteľom Nissanu v aliancii odňali akékoľvek hlasovacie práva, čo v aliancii komplikuje vzťahy už roky.

autovaz Čítajte viac Ťažká rana pre Renault: definitívne prišiel o značku Lada a stratil ruský trh

Aktuálne však Renault stratil dobrú vyjednávaciu pozíciu, pretože ho výrazne zasiahol kolaps na ruskom trhu, kde bol silným hráčom, čo len znásobilo problémy, s ktorými sa automobilka potýka už dva roky kvôli kolapsu dodávateľsko-odberateľských vzťahov. Aj preto sa snaží reorganizovať vzťahy v aliancii, existujúcej 23 rokov bez toho, aby ju úplne zničila.

Zatiaľ však Renault a Nissan nenašli spoločnú reč, rozdielne názory majú na intelektuálne vlastníctvo, teda patenty. A to až do tej miery, že sa rozhodli zrušiť tohtotýždňové mimoriadne očakávané oznámenie o reštruktura­lizácii aliancie. Problémom je aj nerovnováha v krížovom vlastníctve, ktorú chce Nissan zvrátiť tak, aby získal reálnu kontrolu a rozhodovacie práva aspoň pokiaľ ide o jeho vlastnú značku.

renault motor Čítajte viac Renault bude vyrábať spaľovacie motory už len s Číňanmi. Vytvoria megapodnik

Obe automobilky situáciu odmietli komentovať, ani jedna však nehovorí zatiaľ o tom, že by chcela spoločnú existenciu v aliancii ukončiť. Je pravdepodobné, že tento týždeň sa uskutoční ďalšie kolo negociácií, či však bude úspešné, je otázne. Ak sa predstavitelia oboch automobiliek nedohodnú, v hre bude aj rozpad aliancie, hoci o tom nikto zo zúčastnených nechce nahlas hovoriť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Renault #elektromobilita #aliancia Renault - Nissan
Články podľa značiek