Airbus namiesto Nissanu? Renault sa už dohodol na spoločnom vývoji batérií

Spoločné výskumné centrum sa zameria na vývoj batérií pre elektromobily s dlhým dojazdom a hybridné lietadlá budúcnosti. Taktiež budú vyvíjať batérie s pevným elektrolytom a vyššou energetickou hustotou.

07.12.2022 14:00
airbus a renault Foto:
Airbus a Renault sa dohodli na vytvorení spoločného výskumného centra, zameraného na vývoj batérií.
debata

V kontexte správ o problémoch v alianci Renault – Nissan (kam patrí aj Mitsubishi) sa objavila ďalšia zaujímavá správa. Aj z nej vidno, že Renault sa menej spolieha na svojich aliančných partnerov a snaží sa hľadať nových strategických partnerov.

A jedným z nich sa stane najväčší európsky výrobca lietadiel, spoločnosť Airbus. Spoločne plánujú vytvoriť výskumné centrum a vyvíjať v ňom batérie pre autá a aj elektrické lietadlá. Airbus si od spoločného podniku sľubuje urýchlenie vývoja budúcich hybridných elektrických lietadiel, Renault by sa zas chcel dostať k batériám pre elektromobily s dlhým dojazdom.

Spoločné výskumné a vývojové centrum by sa malo zamerať na optimalizáciu riadenia energetických tokov v batériách, zníženie ich hmotnosti a taktiež na vývoj batérií s pevným elektrolytom. Tie sú všeobecne považované za nástupcov súčasných li-ion batérií kvôli schopnosti dosiahnuť vyššiu energetickú hustotu. Centrum sa taktiež zameria na efektívnu recyklovateľnosť batérií.

Nissan - Renault Čítajte viac Nedohodli sa. Skončí spojenectvo Renaultu s Nissanom?

„Spojenie skúseností Renault Group v oblasti elektrických vozidiel s našimi vlastnými výsledkami v oblasti elektrických letových simulátorov a prototypov nám umožní urýchliť vývoj dôležitých technológií potrebných pre budúcu architektúru hybridných lietadiel po roku 2030 a a neskôr ,“ uviedla Sabine Klauke, hlavná technická riaditeľka spoločnosti Airbus.

Podľa Renaultu nejde o oslabenie spolupráce s Nissanom, ale o nové partnerstvo, „doplnkové“ k spojenectvu francúzskej automobilky s japonským výrobcom , keďže obe spoločnosti vedú rozhovory o budúcnosti ich strategickej aliancie, ktorá sa bude sústreďovať aj na elektrické vozidlá.

Zatiaľ sa však k budúcej štruktúre aliancie nechce vyjadrovať ani jedna strana. Dokonca museli predbežne odložiť oznámenie o budúcej spolupráci, ktoré malo byť zverejnené tento týždeň. Nevedia totiž nájsť spoločnú reč pri prerozdelení a využívaní patentov, ktoré Renault a Nissan vlastnia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Renault #elektromobily #Airbus #hybridné lietadlá
Články podľa značiek