Auto roka v SR: Poznáme 7 finalistov. Tipovať víťaza môžete aj vy

Finalistov európskej ankety COTY 2023 už poznáme. A teraz prichádza na rad sedem finalistov, ktorí zabodujú o priazeň na Slovensku.

06.12.2022 16:00
debata
Pripomeňme, že v tomto roku získal najvyššie... Foto: Peugeot
Peugeot 308 - auto roka v SR 2022 Pripomeňme, že v tomto roku získal najvyššie ocenenie Peugeot 308. Je stále úradujúcim automobilovým kráľom Slovenska. Zvíťazil ale takpovediac s odretými ušami s len jednobodovým náskokom pred Kiou Sportage a treťou Škodou Fabia.

Aj Slovensko má anketu o najlepšie auto roka. Metodika voľby je totožná s tou celoeurópskou Car of the Year. V prvom kole vyberie 15-členná porota novinárov, v ktorej má Pravda dvoch zástupcov, z nominovaných áut sedem finalistov a v priebehu decembra zvolí víťaza. Počas voľby musí každý z členov jury rozdeliť 25 bodov medzi jednotlivé modely s tým, že jednému môže prideliť maximálne 10. Tento, už 27. ročník pokročil do ďalšej fázy. Z celkovo 37 prihlásených vozidiel prešlo prvým sitom sedem. O titul Auto roka v Slovenskej republike tak zabojujú Kia Niro, Honda Civic, Dacia Jogger, Peugeot 408, Citroën C5X, Alfa Romeo Tonale a Toyota Corolla Cross.

COTY 2023 Čítajte viac COTY 2023: Poznáme 7 finalistov na najlepšie auto roka. Skúste si tipnúť víťaza

V porovnaní s výberom európskych novinárov je ten slovenský o čosi menej „elektrický“, ale o to dostupnejší pre spotrebiteľov. V COTY 2023 postúpilo totiž do finále päť čistých elektromobilov. Na Slovensku ani jeden. Každý z finalistov má spaľovací motor a čistým elektromobilom môže byť jedine Kia Niro. Potom je jasné, že k veľkej zhode modelov tento rok neprišlo. Prekrýva sa len spomínaná Kia Niro a Peugeot 408. Z pohľadu tried majú podobne, ako v európskej ankete prevahu SUV a crossovery. Výnimkou sú len 7-miestna Dacia Jogger a Honda Civic.

Kia EV6 - COTY 2022 Čítajte viac COTY 2022: Európskym autom roka je Kia EV6. Ruské hlasy sa ale nepočítali!

Z pôvodne nominovaných áut sa museli s nádejou na zisk titulu automobilového kráľa Slovenska pre rok 2023 rozlúčiť napríklad elektrický VW ID. Buzz, Renault Mégane E-Tech, Opel Astra, Toyota Aygo X, Volvo C40, Mazda CX-60, Suzuki SX4 S-Cross, Nissan X-Trail aj všetci prémioví nominanti značiek BMW, Mercedes-Benz, Land Rover a Lexus. Už tento víkend prebehne testovanie finalistov odbornou jury a finálne hlasovanie. Výsledky budú ale zverejnené až v priebehu januára. Dovtedy však môžete v našej ankete tipovať víťaza aj vy. Uvidíme, ako sa vkus čitateľov webu auto.pravda.sk bude zhodovať s novinárskou porotou.

Finalisti ankety Auto roka v Slovenskej republike

Kia Niro

Kia Niro Foto: Kia
Kia Niro - 2022 Kia Niro

Honda Civic

Honda Civic Foto: Honda
Honda-Civic-2022-1600-01 Honda Civic

Dacia Jogger

Dacia Jogger Foto: Dacia
Dacia Jogger - 2021 Dacia Jogger

Peugeot 408

Peugeot 408 Foto: Peugeot
Peugeot 408 - 2022 Peugeot 408

Citroën C5X

Citroën C5 X Foto: Citroën
Citroën C5 X - 2021 Citroën C5 X

Alfa Romeo Tonale

Alfa Romeo Tonale Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo Tonale - 2022 Alfa Romeo Tonale

Toyota Corolla Cross

Toyota Corolla Cross Foto: Toyota
Toyota Corolla Cross - 2022 Toyota Corolla Cross

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Auto roka #Auto roka na Slovensku
Články podľa značiek