Nexen Conqueror: Inteligentná pneumatika odhalí ľad a vysunie ‘pazúry‘

Kým sa rozhodnete nasadíť snežné reťaze, môže byť neskoro. Futuristická pneumatika Nexen Conqueror však reaguje na sneh či ľad okamžite. Do výroby má ale ďaleko.

06.12.2022 12:00
debata
Koncepčná pneumatika Nexen Conqueror má nielen... Foto: Nexen
Nexen Conqueror Koncepčná pneumatika Nexen Conqueror má nielen nevšedné vlastnosti, ale aj špičkový dizajn ocenený cenou IDEA Design Awards.

Štatistiky sú nekompromisné. Počet dopravných nehôd v zime rastie. Môže za to povrch vozovky pokrytý snehom, námrazou či dokonca „čiernym ľadom“. Ten je obzvlášť nebezpečný, pretože na rozdiel od snehu ho na asfaltovom koberci prakticky nevidieť. Ku katastrofe nemusí byť ďaleko. Riešením by sa mohla stať inteligentná pneumatika, akú navrhla juhokórejská spoločnosť Nexen. Jej koncepčný plášť Conqueror je vybavený senzormi a tiež vysúvateľnými segmentmi, ktoré pôsobia podobne ako hroty špeciálnych snežných pneumatík alebo ako snežné reťaze.

Tajomstvom Nexen Conqueror sú výsuvné segmenty... Foto: Nexen
Nexen Conqueror Tajomstvom Nexen Conqueror sú výsuvné segmenty ovládané piestikmi, ktoré fungujú ako snehové reťaze či hroty.

Kým však snežné reťaze musíte prácne nasadiť a sú nevhodné pre prevádzku napríklad v meste, pneumatika Nexen Conqueror vyrieši všetko sama. Je doslova „transformerom“. Keď vďaka integrovaným senzorom zaznamená, že vozidlo sa pohybuje po snehu alebo ľade, vysunie okamžite na povrch behúňa kovové prvky, zlepšujúce záber na klzkých povrchoch. Paradoxne, majú tvar snehových vločiek. Podľa okamžitej priľnavosti dokonca dokážu meniť svoju veľkosť. Mechanizmus ovládania „vločiek“ sa skrýva vo vnútornej časti pneumatiky. Tvoria ho akési piestiky – jeden pre každý výsuvný segment.

Pneumatika sa skladá až z troch vrstiev. Foto: Nexen
Nexen Conqueror Pneumatika sa skladá až z troch vrstiev.
Goodyear Eagle GO - 2022 Čítajte viac Goodyear Eagle GO: Táto pneumatika má prežiť auto. Zvládne 500 000 km!

Do sériovej výroby majú pneumatiky Conqueror ešte poriadne ďaleko. Ide o náklady, cenu, hmotnosť aj o to, či dokážu držať krok s vlastnosťami klasických plášťov na suchej vozovke. Otázkou je aj to, či by sa pre ne nemusela meniť legislatíva v krajinách, kde sú pneumatiky s hrotmi zakázané. V každom prípade už stihla pneumatika Conqueror získať cenu za dizajn IDEA Design Awards, ktorá je považovaná za jednu z troch najcennejších vo svete dizajnu. Napokon, na vývoji sa okrem Nexenu podieľala aj kórejská liaheň dizajnérskych talentov Korea Design Membership.

Nexen Conqueror
Nexen Conqueror
+2Nexen Conqueror

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatika #Concept #koncept #Nexen #Nexen Conqueror #zimná pneumatika
Články podľa značiek