Nórsko: V raji elektromobilov na ne zavádzajú daň z hmotnosti a DPH

Výhody pre majiteľov elektromobilov skončia v Nórsku v januári. DPH budú musieť platiť len z ceny elektromobilu, presahujúcej 48-tisíc eur.

07.12.2022 16:00
elektromobily Foto:
Nórsko chce ako prvá európska krajina skončiť s predajom spaľovacích áut.
debata (50)

Nórsko je skutočným rajom elektromobilov a krajinou, kde sa tešia najväčšej obľube. V uplynulom roku tam elektrické autá tvorili až 65 percent z celkovo predaných nových áut. Len pre ilustráciu – na Slovensku to neboli ani dve percentá. Zároveň sa najpredávanejším autom za minulý rok stala Tesla Model 3 a automobilka Tesla sa zároveň stala aj značkou s najvyšším trhovým podielom.

Niet s preto čo diviť, že krajina – tak ako aj niektoré ďalšie, napríklad Veľká Británia alebo Portugalsko, postupne púšťa od podpory elektrických áut, pretože trh s nim je zdravý a silný aj bez nej. Podpora elektrických áut bola doteraz v tejto severskej krajine naozaj masívna. Len pre ilustráciu: vlastníci elektromobilov v súčasnosti využívajú zľavy na všetky druhy mýta a na parkovanie. Podnikatelia dostávajú daňové bonusy, ak si kúpia a využívajú elektromobily. Elektrické autá sú oslobodené od 25-percentnej DPH a aj ročnej cestnej dane. Popri tom existujú ďalšie bonusy, udeľované lokálne a elektromobily môžu v Nórsku používať jazdné pruhy pre autobusy a taxíky.

Nórsko - elektrické autá Čítajte viac JATO: Kde sa predáva najviac a kde najmenej elektromobilov?

„Dobrý život“ pre majiteľov a záujemcov o elektrické autá však v Nórsku postupne končí. Najzásadnejšou zmenou je, že k cene elektrických áut nad 500 000 nórskych korún (cca 48-tisíc eur) sa opäť bude prirátavať aj 25-percentná DPH. Ak sa teda niekto rozhodne pre elektrické Porsche Taycan 4S Sport Turismo s cenou približne od jedného milióna nórskych korún (necelých 96-tisíc eur) vyššie, tak k cene auta bude musieť prirátať ďalších minimálne 125 000 nórskych korún (11 700 eur), čo bude opätovne zavedená DPH.

elektromobilita Čítajte viac Šok: Prvá krajina Európy zvažuje zimný zákaz prevádzky elektromobilov

A to ešte nie je všetko. Pre elektromobily, ktoré sú zvyčajné o dosť ťažšie, než porovnateľné spaľovacie autá, bude opätovne zavedená tzv. „daň z hmotnosti“. Tú budú musieť majitelia elektromobilov platiť od roku 2023. Jej výška je 12,5 nórskej koruny (cca 1,2 eura) za každý kilogram nad 500. V súčasnosti ju musia platiť len benzínové a naftové autá (vrátane hybridov). Napríklad Tesla Model X Plaid vážiaca 2 604 kg bude v prepočte drahšia o vyše 2 500 eur. Táto daň je jednorazová, platí sa pri kúpe vozidla.

Zvýšia sa aj niektoré ďalšie poplatky. Napríklad registrácia ojazdeného alebo dovezeného elektromobilu je v súčasnosti lacnejšia ako registrácia porovnateľného auta so spaľovacím motorom alebo plug-in hybridom. Po novom sa bude táto daň platiť na základe veku dovezeného auta, nie pohonu. Zachované však zostanú zľavy na mýte, ktoré sa dokonca zvýšia až na 70 percent.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #elektromobily #elektromobilita #podpora pre elektromobily
Články podľa značiek