Francúzi pomáhajú šoférom. Každý, kto potrebuje, dostane ‘stovku‘ na benzín

Na získanie príspevku stačí čestné vyhlásenie majiteľa auta alebo motorky, že ich potrebuje na prácu. Peniaze dostane priamo na účet.

12.12.2022 14:00
benzin, phm, slovnaft, tankovanie Foto: ,
Francúzom budú jednoduchým spôsobom "helikoptérovými peniazmi" kompenzovať vysoké ceny palív. (Ilustračné foto)
debata (3)

Premiérka Elisabeth Borneová oznámila, že v budúcom roku francúzska vláda vyplatí „príspevok na palivo“ vo výške 100 eur pre „Francúzov žijúcich v skromnejších podmienkach, ktorí potrebujú svoje auto na cestu do práce“.

Táto pomoc bude vyplatená jednorazovo a bude sa týkať približne polovice domácností. Získanie príspevku bude úplne jednoduché. Tí, ktorých sa to týka, musia oň požiadať prostredníctvom jednoduchého formuláru na webe impots.gouv.fr, zadať poznávaciu značku a podpísať čestné vyhlásenie, že potrebujú svoje auto na to, aby sa dostali na svoje pracovisko.

Maďarsko, tankovanie Čítajte viac Maďari končia so zastropovaním cien palív. Na pumpách vládla panika, asistovala polícia

Ak žije spolu „v skromnejších podmienkach“ pár, pričom obaja pracujú a každý ma svoje auto, dostanú príspevok obaja, bude teda 200 eur. Pomoc sa vzťahuje na všetky motorové vozidlá, vrátane dvojkolesových,teda si ju môžu nárokovať aj majitelia motoriek.

Na špeciálny príspevok si budú môcť nárokovať aj nezamestnaní. Tí však musia o pomoc požiadať Úrad pre nezamestnaných. Francúzska vláda ráta s tým, že toto opatrenie zaťaží štátny rozpočet sumou približne jedna miliarda eur. Vláda počíta aj so zamestnávateľmi, respektíve s tým, že podporia svojich zamestnancov zdvojnásobením dopravného z 200 na 400 eur.

Francúzska vláda v snahe ochrániť voličov pred prudko rastúcou infláciou už začiatkom tohto roka zaviedla dotácie na palivá a cenové stropy na energie v hodnote miliárd eur, aby pomohla domácnostiam s rastúcimi nákladmi. Plošná zľava na ceny na čerpacích staniciach, ktorá dosahovala až 30 centov na liter, však na konci roka vyprší.

Opatrenie francúzskej vlády je jednoduché, plošne a niekto môže namietať, že ľahko zneužiteľné. Dôležitejšie, než to, že časť ľudí ho môže zneužiť, je to, že vďaka jednoduchosti sa peniaze dostanú ku každému, kto ich potrebuje. U nás majú politici, zrejme súdiac podľa seba, pocit, že „pomocné opatrenia“ musia byť čo najprísnejšie regulované, pretože každý sa snaží situáciu zneužiť a „vytrieskať“ zo štátu maximum z toho, čo sa z neho „vytrieskať“ dá. Francúzi evidentne svojim vlastným občanom dôverujú oveľa viac.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny palív #drahé palivá #dotované palivá #ceny palív vo Francúzsku
Články podľa značiek