Kanada chce byť druhou Čínou. Vo veľkom spustí ťažbu kritických surovín

Kanada sa chystá vo veľkom ťažiť lítium, grafit, nikel, kobalt, meď a prvky vzácnych zemín. Chce tak v tejto oblasti obmedziť dominanciu Číny.

15.12.2022 12:00
lithium Foto:
Kritické nerastné suroviny, dostupné v kanadských ložiskách.
debata (2)

Aby Únia dosiahla svoje ciele, ktoré sú spojené s masovým nástupom elektromobility, potom musí do roku 2030 navýšiť odber lítia 18-krát a kobaltu päťnásobne. A to ešte nehovoríme o cieľoch, spojených s rokom 2050. Keď sa teda pozrieme na to, ako to má s elektromobilitou vyzerať v polovici storočia, tak EÚ bude v porovnaní so súčasný stavom potrebovať 60-násobne viac lítia a 15-násobne viac kobaltu.

A aby sme nezabudli na vzácne zeminy. Dopyt po prvkoch vzácnych zemín používaných v permanentných magnetoch aj do elektrických vozidiel, alebo veterných generátorov, by sa mohol do roku 2050 zdesaťnásobiť. A hádajte, ktorá krajina je druhým najväčším svetovým producentom lítia a kobaltu? Samozrejme Čína, rovnako ako aj väčšiny ďalších kritických surovín, pochádza odtiaľ napríklad 98 percent dodávok prvkov vzácnych zemín. A to je pre západné štáty problém.

Ťažba kobaltu na dne oceána Čítajte viac Elektromobily spustili 'kobaltovú horúčku'. Budú batérie z dna oceánu?

Nižšie uvedená tabuľka obsahuje zoznam kritických surovín pre Európsku úniu. V ňom do neho v roku 2020 pribudli prvky, vyznačené tučným písmom.(zdroj: štúdia EÚ Odolnosť v oblasti strategických surovín, september 2020). Pre výrobu batérii a ďalších komponentov do elektrických áut sú dôležité najmä lítium, nikel, kobalt, grafit a mangán.

Zoznam kritických surovín pre EÚ

antimón hafnium fosfor
baryt prvky ťažkých vzácnych zemín skandium
berýlium prvky ľahkých vzácnych zemín kremíkový kov
bizmut indium tantal
boritan horčík volfrám
kobalt prírodný grafit vanád
koksovateľné uhlie prírodný kaučuk bauxit
fluorit niób lítium
gálium kovy platinovej skupiny titán
germánium fosfátová hornina stroncium

Niet sa preto čo diviť, že EÚ hľadá zdroje aj v menej problematických štátoch. Len pre zaujímavosť – jedno z najväčších ložísk lítia má susedná Česká republika. Nachádza sa na Cinovci a je tak obrovské, že predstavuje približne 3 percentá svetových zásob lítia. Ťažba by sa tam mohla rozbehnúť už v roku 2025. Závisí to aj od dohody s ekológmi.

kriticke Čítajte viac Šéfka EK: Ropa? Kritickým materiálom bude lítium!

Krajinou, ktorá má obrovské zásoby kritických surovín a je pre EÚ „bezpečnou“ je aj Kanada. Nachádzajú sa tam rozsiahle a do veľkej miery nevyužívané ložiská lítia, grafitu, niklu, kobaltu, medi a prvkov vzácnych zemín, Ich ťažba tam doteraz narážala na protesty ekológov a aj na komplikovanú administratívu. To sa však má zmeniť. Kanada sa rozhodla zvýšiť ich produkciu a preto plánuje urýchliť povoľovacie procesy. Poukazuje na to najnovšia stratégia, ktorú kanadská vláda zverejnila minulý týždeň.

Kanadský minister pre prírodné zdroje Jonathan Wilkinson uviedol, že vzhľadom na fakt, že dopyt po kritických nerastných surovinách rýchlo rastie, pričom drvivú väčšinu dodávok na svetové trhy zabezpečuje Čína, je pre Kanadu aj jej spojencov je kľúčové mať zabezpečený zásobovací reťazec v tejto oblasti.

Nová stratégia vytvorí Kanade podmienky na to, aby sa stala svetovým dodávateľom kritických nerastných surovín a aby v tejto oblasti obmedzila dominanciu Číny. Firmy, ktoré žiadajú o povolenie na otvorenie nových baní, v súčasnosti musia podstupovať dlhý a prísny schvaľovací proces. Wilkinson preto prisľúbil, že ho Kanada urýchli, napríklad aj zrušením duplicitného preverovania na federálnej aj provinčnej úrovni. Vláda okrem toho plánuje urýchliť výstavbu ciest a prístavov potrebných na zlepšenie prístupu k ložiskám.

S cieľom zmierniť dominanciu Číny v oblasti ťažby a dodávok kritických nerastných surovín na svetové trhy Kanada, USA a ďalšie západné štáty prisľúbili, že zvýšia produkciu, spracovanie a recykláciu v tomto odvetví.

Koncom októbra Ottawa sprísnila pravidlá v oblasti investícií, čím sťažila zahraničným firmám akvizície v tomto sektore. Reagovala tak práve na čínske investície v Kanade. Zároveň začiatkom novembra nariadila trom čínskym spoločnostiam, aby predali svoje podiely v kanadských ťažobných firmách, ktoré pôsobia v oblasti ťažby kritických nerastných surovín.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #lítium #kobalt #ložiská lítia #kritické suroviny
Články podľa značiek