Fabrika Stellantisu v Illinois končí. Jeep Cherokee má neistú budúcnosť

Stellantis ako dôvod uzatvorenia fabriky uviedol všetko - koronavírus, čipovú krízu, pokles predaja Jeepu Cherokee a hlavne vysoké náklady na vývoj elektromobilov.

20.12.2022 16:00
belvidere Foto:
Odstavená montážna linka v Belvidere počas pandémie COVID-u.
debata (1)

Automobilka Stellantis zastaví vo februári na neurčito prevádzku závodu v americkom Belvidere v štáte Illinois. Ten funguje už od roku 1965 a od roku 2017 sa v ňom ako jediný model vyrába Jeep Cherokee – a jeho predaje sú navyše pomerne slabé. Predtým bolo portfólio širšie, fabrika vyrábala Jeep Patriot, Jeep Compass a Dodge Dart.

Stellantis koncom minulého týždňa oznámil, že výrobu na neurčito zastaví už k 28. februáru budúceho roku a nevylučuje, že produkcia sa už nemusí obnoviť. Závod zamestnáva približne 1350 ľudí. Osudným sa mu stalo uvedenie druhej generácie Jeepu Compass, po ktorom predaj modelu Cherokee celosvetovo dramaticky klesol.

Jeep Avenger 1 Čítajte viac Jeep: Elektrifikácia sa blíži. Recon, Avenger a Wagoneer štartujú novú éru

Závod prešiel z dvojzmennej prevádzky v roku 2019 na iba jednu v júli 2021. Navyše počas najzložitejšieho obdobia pandémie ho firma niekoľkokrát odstavila, výpadky však zaznamenal aj pre problémy v dodávkach mikročipov. Čo sa týka vyššie spomenutého predaja modelu Cherokee, ten v 3. kvartáli klesol zhruba o 61 %, čo je výraznejší pokles než v prípade iných modelov značky Jeep. V reči konkrétnych čísiel to znamená, že predaje modelu Cherokee v USA sa vlani prepadli o vyše 60 percent na necelých 90 000 kusov z maxima 240 000 kusov v roku 2018. Za prvých deväť mesiacov tohto roku klesli navyše o ďalších 60 percent.

A aké sú dôvody ukončenia prevádzky? Firma vymenovala všetko možné od epidémie COVID-u cez čipovú krízu až po výrazný prepad záujmu o Jeep Cherokee. Ako najdôležitejší argument uviedla nemožnosť ďalej financovať závod, ktorý už dlhodobo bojuje s rozsiahlymi odstávkami a prerušeniami výroby, pretože potrebuje peniaze na pokračujúcu elektrifikáciu. Do konca roku 2025 do nej Stellantis plánuje investovať vyše 30 miliárd eur. Navyše do konca roka 2030 by v Európe chcel predávať iba elektrické vozidlá a v USA by tieto autá mali tvoriť polovicu z predaja.

Jeep - výroba v Číne Čítajte viac Jeep zbankrotoval v Číne! Čaká to aj ďalších?

Odstavenie prevádzky spoločnosť označila za „ťažký, avšak nevyhnutný krok“. Zároveň dodala, že „pracuje na hľadaní iného využitia pre závod v Belvidere, ďalšie podrobnosti však momentálne poskytnúť nemôže“.

Tim Ferguson z odborovej organizácie UAW Local 1268, ktorá zastupuje zamestnancov dotknutého závodu, povedal, že podľa dokumentov spoločnosti by sa produkcia Jeep Cherokee mala presunúť do mexického závodu automobilky v meste Toluca. Firma otázku budúcnosti vozidiel Cherokee odmietla komentovať.

Ostrejšie než Ferguson sa vyjadrila viceprezidentka UAW Cindy Estradová. „Všetci sme hlboko nahnevaní rozhodnutím Stellantisu odstaviť fabriku v Belvidere bez akéhokoľvek plánu do budúcna Podľa nej existuje veľa platforiem pre vozidlá dovezené z iných krajín, ktoré by mohli byť v Belvidere postavené kvalitne pracovníkmi v Belvidere a prechod na elektrifikáciu tiež vytvára príležitosti pre nový produkt. „Spoločnosti ako Stellantis dostávajú miliardové vládne stimuly na prechod na čistú energiu. Je urážkou všetkých daňových poplatníkov, že tieto peniaze neinvestujú späť do našich komunít,“ doplnila.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jeep Cherokee #Stellantis #Belvidere #ukončenie výroby
Články podľa značiek