Pozrite sa, aké ‘brutálne‘ záchranárske auto dostalo bratislavské letisko!

Panther 6x6 v špeciálnej úprave s hasiacim ramenom stál takmer jeden milión eur.

19.12.2022 18:00
hasičské auto Foto:
Nový hasičský letiskový špeciál na Letisku M. R. Štefánika.
debata (5)

Letisko M. R. Štefánika má nový záchranný a hasičský automobil Panther 6×6. Ministerstvo dopravy poskytlo financie vo výške takmer milión eur na jeho kúpu. Po niekoľkých rokoch tak doplní hasičský vozový park automobil, ktorý spĺňa najnovšie štandardy na bezpečnosť.

Automobil v danom špecifickom prevedení s hasiacim ramenom je jediný svojho druhu na Slovensku a na letisku sa v prípade potreby postará o bezpečnosť všetkých cestujúcich. Panther 6×6 je určený na aktívne zásahy pri požiaroch a na asistenciu a ochranu zásahového tímu pri evakuácii cestujúcich.

Nový hasičský letiskový špeciál na Letisku M....
Nový hasičský letiskový špeciál na Letisku M....
+2Na snímke sprava minister dopravy a výstavby SR...

Súčasťou tohto záchranného a hasičského automobilu je špeciálne hasiace rameno výsuvné do výšky 16,5 metra. Panther 6×6 má nielen zaujímavý vzhľad, ale aj technické parametre. Výkon motora je 750 koní, maximálna rýchlosť je 120 km za hodinu a dokáže zrýchliť v priebehu 32 sekúnd z 0 na 80 kilometrov za hodinu. Objem nádrže na vodu je 11 000 litrov a výkon čerpadla 8000 litrov za minútu. Panther 6×6 využíva hasiace látky voda, penotvorný roztok a hasiaci prášok.

„Bezpečnosť cestujúcich a, samozrejme, aj personálu letiska je pre nás prvoradá, a preto som veľmi rád, že letiskoví hasiči budú mať k dispozícii špičkové moderné vybavenie. Zároveň ale dúfam, že ho nebudú musieť využívať príliš často,“ uviedol minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Panther 6x6 #hasičské auto #letiskový špeciál #záchranárske auto
Články podľa značiek