CarVertical: Najrizikovejšie jazdené autá sú Tesly!

Podľa prieskumu spoločnosti carVertical sú najrizikovejšími jazdenými autami modely značky Tesla. U troch štvrtín z nich bolo zistené poškodenie. Na druhom mieste skončil Hyundai a na treťom Subaru.

22.12.2022 14:00
Tesla-Model-3-Autopilot-crash-highway Foto: ,
Vysoký výskyt škodových udalostí súvisí zrejme pri Teslách aj s prílišným spoliehaním sa ich majiteľov na systém Autopilot.
debata (1)

Spoločnosť carVertical vykonala na dvoch miliónoch jazdených áut rozsiahlu globálnu analýzu údajov, týkajúcich sa ich poškodení. Možno prekvapí, že najhoršie v nej dopadla americká Tesla.

Podľa oficiálnej tlačovej správy spoločnosti carVertical vykazovali rôzne poškodenia až tri štvrtiny automobilov tejto značky, pričom priemerná výška škody pri nich dosahovala 14 230 eur. Problémom vraj môže byť aj to, že ich majitelia sa až príliš spoliehajú na systém autonómneho riadenia Autopilot, nevenujú dostatok pozornosti situácii okolo auta a vznikajú nehody. Za Teslou nasleduje Hyundai (69,1 %) a Subaru (68,7 %). Medzi trojicu značiek, vykazujúcich najnižšiu mieru poškodení patria Renault (40,8 %), Alfa Romeo (40 %) a FIAT (39,5 %).

zväčšiť Značky vozidiel podľa dostupných dát o... Foto: CarVertical
poskozeni-ojetych-automobilu-v-procentech Značky vozidiel podľa dostupných dát o spôsobených škodách.

A viete pri ktorých značkách je najvyššia priemerná škoda? Asi neprekvapí, že ide o luxusné superšporty Napríklad priemerná výška škody pri Ferrari dosahovala 94 149 eur a pri Lamborghini 64 608 eur. Pri Porsche to je napríklad „len“ 8 588 eur.

zväčšiť Značky vozidiel podľa priemernej výšky škody. Foto: CarVertical
poškodenia jazdených áut Značky vozidiel podľa priemernej výšky škody.

A čo tieto čísla znamenajú? To je jednoduché – buď to, že opravy daných modelov sú drahé, aebo pri nich prichádza častejšie k vážnym škodám. Ak sa pozrieme na dostupnejšie značky, tak priemerná hodnota škody bola pri vozidlách BMW 3 994 eur, pri Volkswagene 3 539 eur a pri Toyote 3 011 eur. Vďaka prieskumu bol zistený aj jeden globálny zaujímavý údaj. Je ním celosvetová priemerná hodnota škody, ktorá je 3 574 eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #jazdené autá #ojazdené autá #CarVertical
Články podľa značiek