Raj elektromobilov? V Nórsku je ich nabíjanie už drahšie, než tankovanie nafty

Nóri sú v šoku. Ceny za nabíjanie cez mestské nabíjacie stanice v Osle sa za jediný rok zvýšili sedemnásobne. Sto kilometrov môže v extrémnom prípade stáť majiteľa staršieho elektromobilu v prepočte až 33 eur.

20.12.2022 06:00
elektromobil - nabíjanie Foto:
Majitelia elektromobilov v nórskom Osle sú v šoku.
debata (86)

Nórsko je krajinou s najvyšším podielom batériových elektromobilov na svete. Ich majitelia sa ešte relatívne nedávno tešili z množstva výhod. V súčasnosti však prichádzajú o jednu po druhej a navyše ceny za nabíjanie doslova „vystrelili do nebies“. Minimálne v hlavnom meste Oslo.

Pokiaľ ide o rušenie zvýhodnení elektromobilov, najzásadnejšou zmenou v Nórsku je, že k cene elektrických áut nad 500 000 nórskych korún (cca 48-tisíc eur) sa opäť bude prirátavať aj 25-percentná DPH. Pre elektromobily, ktoré sú zvyčajné o dosť ťažšie, než porovnateľné spaľovacie autá, bude zavedená tzv. „daň z hmotnosti“ (jednorazová). Tú budú musieť majitelia elektromobilov platiť od roku 2023. Jej výška je 12,5 nórskej koruny (cca 1,2 eura) za každý kilogram nad 500. Zvýšia sa aj niektoré ďalšie poplatky, napríklad za registráciu ojazdeného alebo dovezeného elektromobilu.

elektromobily Čítajte viac Nórsko: V raji elektromobilov na ne zavádzajú daň z hmotnosti a DPH

A k tomu treba prirátať aj prudký rast cien za nabíjanie. Informuje o ňom nórsky magazín Motor. Do konca roku 2019 bolo v Osle, meste s najväčším výskytom elektromobilov, nabíjanie na mestských nabíjačkách úplne zdarma a ešte aj pred rokom majitelia elektromobilov platili doslova „smiešne“ hodinové ceny. Nabíjanie z väčšiny mestských nabíjacích staníc stálo 5 nórskych korún (NOK), čo je v prepočte necelých 0,47 eura za hodinu v noci (od 20:00 do 9:00) a 10 nórskych korún (približne 0,95 eura) za hodinu cez deň (od 9:00 do 20:00).

Potom však ceny začali rásť. Na začiatku roku 2022 sa tarifa zvýšila len decentne. Cena nočného nabíjania stúpla na 7 NOK (0,67 eura) a denného na 12 NOK (1,14 eura) za hodinu. Potom už nasledovalo výraznejšie zvýšenie cien. Nočné nabíjanie vyšlo na 13 NOK (1,24 eura) a denné na 18 NOK (1,71 eura) za hodinu.

Tesla Help Čítajte viac Zúfalí Nóri: Kvôli nekvalite svojich Tesiel vyhlásili hladovku

A pred pár dňami prišiel doslova šok. Mestské zastupiteľstvo v Osle s odôvodnením, že už nebude dotovať majiteľov elektromobilov, jednomyseľne odhlasovalo extrémne zvýšenie cien. Po novom stojí hodina nabíjania v noci 35 nórskych korún (3,33 eura) a denné vyjde dokonca až 49 nórskych korún (4,67 eura) za hodinu nabíjania. Nočné nabíjanie tak v Osle zdraželo za rok až sedemnásobne a denné päťnásobne.

Nórska automobilová federácia (NAF) aj Nórska asociácia elektrických vozidiel (Norsk elbilforening) sú šokované najnovším cenovým skokom. Špecialista pre komunikáciu NAF Nils Sødal nazval tento cenový skok „šialeným“. Ilustroval to aj na príklade starších elektromobilov a plug-in hybridov, vybavených len slabšou 3,6 kW palubnou nabíjačkou. Tých po novom jedna kWh vyjde až 17 NOK, v prepočte 1,67 eura. Pri priemernej spotrebe 20 kWh ich teda sto elektrických kilometrov vyjde vyše 33(!) eur.

elektromobilita Čítajte viac Šok: Prvá krajina Európy zvažuje zimný zákaz prevádzky elektromobilov

To sú podstatne vyššie ceny, než v súkromných rýchlonabíjacích staniciach s tarifikáciou, založenou na odbere a nie na čase, kde jedna kWh stojí v priemere okolo 0,95 eura. A to tiež nie je málo. Pri tejto cene a priemernej spotrebe 20 kWh vyjde majiteľa elektromobilu sto najazdených kilometrov 19 eur.

Navyše v Nórsku po dlhšom čase výrazne klesli ceny fosílnych palív. Napríklad aktuálne stojí liter 95-oktánového benzínu 1,69 eura. Ak sa teda elektromobil s priemernou spotrebou 20 kWh nabíja v rýchlonabíjačke s cenou 10 NOK/kWh, platí za energiu toľko, ako keby jazdil v benzínovom superšporte s priemernou spotrebou 11,2 litra na sto kilometrov. A to príliš motivujúco nevyzerá. Uvidíme, ako na túto zmenu zareagujú ostatné veľké nórske mestá.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Oslo #elektromobilita #elektromobily v Nórsku #ceny nabíjania
Články podľa značiek