Lada Niva: Ruská legenda sa opäť predáva v Japonsku. Ako je to možné?

Do Ruska sa paralelným dovozom autá nielen dovážajú, ale dokonca sa niektoré ruské modely exportujú do krajín, kde je ruský export zakázaný. Finguje to cez Kazachstan.

20.12.2022 10:00
debata (71)
Lada Niva Legend ale aj UAZ Hunter, ktoré sa... Foto: SvtoVaz
Lada Niva Lada Niva Legend ale aj UAZ Hunter, ktoré sa tradične dovážali do Japonska, sú na trhu v krajine vychádzajúceho slnka opäť v ponuke. Nepochádzajú však priamo z Ruska ale z montáže v Kazachstane.

Sankcie síce fungujú, ale vždy sa nájde cesta ako ich obísť. Do Ruska sa tak dnes už v podstate masovo dovážajú západné autá formu paralelného dovozu cez krajiny, ktoré na Rusko neuvalil sankcie. Napríklad cez Kazachstan alebo Čínu. Samozrejme, paralelný dovoz pre Rusov znamená, že autá sú výrazne drahšie. Obchodníci zákazníkov z dôvodu nedostatku nových áut doslova ošklbú. Ako uvádza agentúra Autostat, ceny medziročne stúpli približne o 25 %. Pritom sa predpokladá, že v budúcom roku to bude o ďalších 10 percent. A nielen tých „nelegálne“ dovezených, ale aj tých z Číny.

Škoda - výroba Kaluga Rusko Čítajte viac Rusi už lákajú čínske automobilky. Vo federácii ostalo iba 14 značiek

Na druhej strane si môžu dovoliť tamojší zákazníci aj modely, ktoré sa do Ruskej federácie pred vojnu na Ukrajine vôbec nedovážali. Spomeňme napríklad Škodu Scala, nové elektrické Mercedesy-Benz EQS a EQE, Mazdu Atenza, Mazdu CX-4, Toyotu Avalon či elektrický Volkswagenu ID.6. Samozrejme, bez súhlasu výrobcu. Málo sa však vie o tom, že aj ruské autá sa objavujú v krajinách, ktoré oficiálne dovoz áut z Ruska zastavili. Najnovšie sa to podľa ruského webu Drom.ru týka klasickej Lady Niva Legend, UAZ-u Huanter a UAZ-u Loaf, ktorých výrobu sa Rusom podarilo rozbehnúť a ktoré sa objavila v Japonsku.

HAVAL Čítajte viac Čisté zúfalstvo: Toto je top 15 áut v Rusku. Trh začínajú ovládať Číňania

Ako je to možné, keď Japonsko od 18. júla tohto roku zakázalo akýkoľvek priamy dovoz tovaru z Ruskej federácie? Púť týchto vozidiel vedie opäť cez tretie krajiny, tentoraz cez Kazachstan. V Kazachstane sa totiž Lady aj UAZ-y vyrábajú formu montáže (SDK) z dovezených komponentov v továrni Saryarka AvtoProm. Nejde teda o priamy import z Ruska do Japonska, takže nie je zakázaný. O posledný krok sa stará spoločnosť Le Parnass, tradičný dovozca ruských áut do krajiny vychádzajúceho slnka. Tie, určené pre Kazachstan, jednoducho dovezie do Japonska. A platí to aj o náhradných dielcoch, ktoré tamojším zákazníkom zabezpečuje.

Mercedes-Benz - showroom Moskva Čítajte viac V Rusku sa opäť 'veselo' predávajú západné autá! Mercedesy, Porsche aj Lexusy

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Rusko #sankcie #Lada #Lada Niva #AvtoVaz
Články podľa značiek