Suzuki Jimny: A je to tu. Päťdverovú verziu ‘malého géčka‘ nachytali v Indii

O 5-dverovej verzii miniatúrneho off-roadu Suzuki Jimny sa šepká už viac ako dva roky. Teraz sa však zdá, že ide naozaj do tuhého. V Indii sa totiž objavila snímka testovacieho prototypu. A to bez kamufláže.

21.12.2022 18:00
debata (2)
Predpokladá sa, že 5-dverové Jimny bude dlhšie... Foto: Suzuki
Suzuki Jimny 5D - odhalené 2022 Predpokladá sa, že 5-dverové Jimny bude dlhšie o 400 mm. Zadnú časť karosérie obohatí tretie bočné okno.

Suzuki Jimny je najpopulárnejším malým off-roadom planéty. Jeho nová generácia, ktorá ostala verná rámovej konštrukcii či tuhým nápravám, predstavená v roku 2019, vyvolala nadšenie aj v Európe, no jej osud nakoniec spečatili emisie. Suzuki nedokázalo vykompenzovať vyššiu spotrebu Jimny vybaveného 4-valcom 1,5 VVT žiadnym elektromobilom. A tak automobilka z obáv pred pokutami z európskeho teritória Jimny stiahla. Vrátilo sa sem len v podobe úžitkovej dvojmiestnej verzie, teda v triede M1, pri ktorej sú emisné normy benevolentnejšie. To takým Japoncom či Indom máme čo závidieť. Jimny sa totiž po prvýkrát v histórii chystá do boja aj v predĺženej 5-dverovej verzii.

Suzuki S-cross - test 2022 Čítajte viac Test: Suzuki S-Cross 1,4 BoosterJet 4WD – zlepšená klasika poteší spotrebou

O tej sa šepká prakticky od premiéry, ale až teraz sa na Instagrame objavila fotografia testovacieho prototypu. Hoci bola neskôr zmazaná, stihol ju stiahnuť indický Auto Car. V podstate sa nelíši od vizualizácií, o ktoré sa postarali nezávislí grafici. Stále je to sympatické auto, ktoré svojimi tvarmi pripomína slávny Mercedes-Benz triedy G, i keď v podstatne menšom formáte. A keď sme pri ňom, indické zdroje tvrdia, že predĺžené Jimny narastie približne o 400 mm, z čoho 300 mm pripadne na rázvor náprav. Tak či tak sa 5-dverové Jimny stále zmestí pod štvormetrovú hranicu. Pod kapotou žiadnu zmenu neočakávame.

Sky Drive Čítajte viac Suzuki a Skydrive vyvíjajú autonómne aerotaxi

Pracovať tu bude naďalej spomínaný atmosférický 4-valec s výkonom 75 kW, spojený s 6-stupňovou manuálnou prevodovkou alebo 4-stupňovým automatom. Zachovaný ostane aj pohon oboch náprav a redukčný prevod. Premiéra prebehne 11. januára na autosalóne v Dillí. Opäť nie náhodou. Predĺžené Jimny bude totiž výlučne indickou záležitosťou. A v Indii sa bude aj vyrábať. K prvým zákazníkom by sa mala novinka dostať v priebehu budúceho roka. V Európe sa s Jimny 5D neobjaví. Jedine ak by dokázalo Suzuki vylepšiť svoj emisný kôš čistým elektromobilom. Hybridné kombi Swace odvodené od Toyoty Corolla TS a plug-in hybridné SUV Across, odvodené z Toyoty RAV4 PHEV, zatiaľ nestačia.

Suzuki Vitara - 2018 Čítajte viac Suzuki Vitara Strong Hybrid: Poznáme technické údaje novej ekoverzie

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Suzuki #Suzuki Jimny
Články podľa značiek