Srdce Cupry Formentor montujú ručne. Ale nie v Španielsku

Výnimočné auto si zaslúži výnimočný motor. A výnimočný motor za výnimočný spôsob výroby. Presne taký je 5-valec 2,5 TSI, určený pre Cupru Formentor – najvýkonnejší model značky.

23.12.2022 14:00
debata
Preplňovaný päťvalcový motor 2,5 TSI je dnes... Foto: Cupra
Cupra Formentor VZ5 - výroba motorov Preplňovaný päťvalcový motor 2,5 TSI je dnes skutočnou raritou. Aj preto mu v závode v Gyori venujú mimoriadnu pozornosť.

Prvý autorský model Cupry sa stal okamžite bestsellerom značky. Vlani sa z tohto atraktívneho športového SUV, či skôr crossoveru, predalo 50 770 kusov. To je viac ako dve tretiny zo všetkých vlaňajších registrácii len nedávno vytvorenej Cupry. Vrcholom v ponuke je Formentor VZ5, vybavený dnes už vzácnym preplňovaným 5-valcom 2,5 TSI s výkonom 287 kW a krútiacim momentom 480 Nm. Práve vďaka nemu dosahuje ostrý Formentor VZ5 fantastickú dynamiku. Napríklad zrýchlenie z 0 na 100 km/h len za 4,2 sekundy.

CUPRA Tribe Edition - 2022 Čítajte viac Cupra predstavuje limitky Ateca Tribe a Formentor Tribe

Samozrejme, výnimočný motor si zasluhuje aj výnimočnú pozornosť pri výrobe. A práve tajomstvá jeho vzniku teraz Cupra odhaľuje. Mnohých si prekvapí, že tento agregát montujú prevažne ručne. Nie však v Španielsku, kde vyrábajú Formentor. Srdce Formentoru VZ5 vzniká v špecializovanom závode Audi Hungaria v Győri, v ktorom je linka na výrobu vysoko výkonných motorov pre celý koncern Volkswagen. Proces výroby prebieha s precíznou manuálnou „choreografiou“ aby sa dosiahol maximálny výkon a maximálna spoľahlivosť.

Pred montážou do Cupry Formentor prejde motor... Foto: Cupra
Cupra Formentor VZ5 - výroba motorov Pred montážou do Cupry Formentor prejde motor komplexným testom.

„Remeselná práca má zásadný význam pri výrobe takého exkluzívneho, vysoko výkonného motora,“ vysvetľuje Robert Buttenhauser, člen predstavenstva výroby motorov Audi Hungaria. Vzhľadom na jeho jedinečnosť a komplexnosť je pozornosť venovaná najmenším detailom ešte dôležitejšia. Preto môžu na tejto linke pracovať iba vysoko kvalifikovaní špecialisti. „Tím, podieľajúci sa na výrobe, bol vybraný s dôkladne vyškolených odborníkov na základe ich talentu, skúseností a nadšenia,“ hovorí.

Cupra D28 Formentor e-Hybrid - 2022 Čítajte viac Cupra D28 Formentor e-Hybrid: Táto superjachta zvláda dve hodiny na elektrinu!

Päťvalec pre Formentor VZ5 sa skladá z približne 500 dielov a na jeho montáži sa podieľa 40 ľudí. Preto v automobilovom závode vzniká denne iba 77 motorov a výrobná séria modelu Cupra Formentor VZ5 je limitovaná na 7 000 kusov pre celý svet. Predstavuje najvýkonnejší model Cupry so spaľovacím motorom, kým sa z Cupry do roku 2030 nestane čisto elektrická značka. Po montáži podrobia každý exemplár motora testom. „Aby sme overili, či dosahuje predpísaný výkon 390 koní, každý motor naštartujeme, a po zohriatí na prevádzkovú teplotu ho dôkladne otestujeme predtým ako ho namontujeme do vozidla, “ vysvetľuje Robert Buttenhauser.

Cupra Formentor VZ5 - výroba motorov
Cupra Formentor VZ5 - výroba motorov
+3Cupra Formentor VZ5 - výroba motorov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #výroba #Cupra #Cupra Formentor
Články podľa značiek