Bratislavské ‘lambo‘ poháňal motor z Tatry 613. Ožiť má po 30 rokoch

Divoké deväťdesiate roky dali vzniknúť aj tomuto extrémnemu projektu. V Bratislave postavila spoločnosť Auto Abbaretti repliku Lamborghini Countach. Viac spoločného ale mala s Tatrou 613, Škodou Favorit či dokonca s Volgou. Po rokoch sa má dať opäť do pohybu.

23.12.2022 18:00
debata (1)
Táto replika Lamborghini Countach vznikla... Foto: Twitter
Auto Abbaretti - replika Lamborghini Countach Táto replika Lamborghini Countach vznikla začiatkom deväťdesiatych rokov v Bratislave. Rúrkový rám niesol laminátovú karosériu.

Porevolučné časy boli plné nadšenia, no často naivného. A také boli asi aj predstavy spoločnosti Auto Abbaretti z Bratislavy, za ktorou stáli traja podnikatelia, z toho dvaja Nemci s kapitálom. Firma sa rozhodla už v roku 1991 pre výrobu replík športových áut. A medzi nimi aj ikonického Lamborghini Countach. Jedno naozaj aj vzniklo. S lambom ale tento garážový projekt nemal naozaj veľa spoločného. Bola to akási zbierka dostupných automobilových komponentov z východného bloku, zabalená do nie príliš vydarenej laminátovej karosérie „a la“ Marcelo Gandini.

Kabína obsahuje dobové prístroje z Tatry 613. Foto: Twitter
Auto Abbaretti - replika Lamborghini Countach Kabína obsahuje dobové prístroje z Tatry 613.

Vozidlo malo vzduchom chladený 8-valec z Tatry 613, prednú nápravu z Volgy 3102, riadenie zo Škody Favorit, zadné svetlá zo Škody 100 a palubnú dosku či skôr prístroje opäť z dielne Tatry. Toto nevšedné vozidlo skončilo nakoniec vo Frankfurte nad Mohanom, kde ho mal používať vtedajší vlastník na propagáciu svojho nočného klubu. Asi vás neprekvapí, že sa dostal finančných problémov a zmizol. Veľa informácií nebolo ani o čiernom „lamborghini“. Teraz ich ale odhaľuje český web auto.cz. Spojil sa totiž so súčasným majiteľom tohto unikátu.

Neskôr bolo auto prelakované na žlto. Foto: Twitter
Auto Abbaretti - replika Lamborghini Countach Neskôr bolo auto prelakované na žlto.

„V čase, keď nemecký vlastník zmizol, bolo auto u lakovača, kde podstupovalo zmenu farby z čiernej na žltú. Odstrojené auto následne kúpil muž z Luxemburska, ktorý sa dlhodobo venoval replikám Lamborghini Countach a mal ich už niekoľko. Z rôznych dôvodov však nakoniec stálo v garáži ako takzvaný čakajúci projekt. Skrátka sa naň dlhé roky nesiahlo. Kým som ho nekúpil ja,“ opisuje príbeh Pavel Procházka, pyšný nový majiteľ dávneho projektu Auto Abarretti. V pláne má toto auto zrenovovať a vrátiť mu pôvodný lesk.

O pohon sa staral vzduchom chladený 8-valec z... Foto: Twitter
Auto Abbaretti - replika Lamborghini Countach O pohon sa staral vzduchom chladený 8-valec z Tatry 613. Ďalšie exempláre mali mať vyšší výkon, vstrekovanie paliva a katalyzátor. Na to už ale nikdy nedošlo.
Nebude to ale ľahké, pretože množstvo komponentov chýba. „Napríklad interiér sa musí urobiť nový, dali sme si vyrobiť aj hliníkové kolesá v dizajne zodpovedajúcom originálnemu Lamborghini Countach LP400, z talianskeho superšportu použijeme predné smerovky. A máme tiež nový výfukový systém,“ prezrádza Procházka pre web Auto.cz. Renovácia mechanických častí má byť už ale hotová. Dobová tlač, ktorá bola projektom doslova nadšená, spomína aj ďalšie plány Auto Abbaretti, napríklad VW chrobák s motorom z Tatry, či projekt repliky Mercedesu-Benz.
Auto Abbaretti - replika Lamborghini Countach
Auto Abbaretti - replika Lamborghini Countach
+7Auto Abbaretti - replika Lamborghini Countach

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lamborghini #replika #Lamborghini Countach #Auto Abbartetti
Články podľa značiek