VIDEO: Králi stredných pruhov. Prečo mnohí Slováci nevedia jazdiť po diaľnici?

Diaľnica s tromi pruhmi je pre mnohých vodičov na Slovensku ťažkým rébusom. Môže sa to však skončiť pokutou.

24.12.2022 09:00
debata (137)

VIDEO: Stredný pruh je môj! Takto si niektorí vodiči predstavujú jazdu na diaľnici s tromi pruhmi.

Video

Tri pruhy na diaľnici sú na Slovensku raritou, nie pravidlom. Vo väčšej miere sa s nimi môžu vodiči stretnúť len na diaľnici D1 medzi Bratislavou a Trnavou, prípadne na prvých kilometroch obchvatu Bratislavy (D4/R7). Možno aj preto mnohí nevedia alebo si neuvedomujú, že stredný pruh je určený na predbiehanie a nie na súvislú jazdu, ak je pravý pruh prázdny. Polícia takúto jazdu môže pokutovať. A pokutuje, ako ukazuje aj video, zverejnené políciou na sociálnej sieti.

Zákon o cestnej premávke upravuje jazdu v jazdných pruhoch (v DRUHEJ HLAVE v paragrafe 10) takto: „Mimo obce na ceste s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy sa jazdí v pravom jazdnom pruhu. V ostatných jazdných pruhoch sa smie jazdiť, ak je to potrebné na obchádzanie, predchádzanie, otáčanie alebo na odbočovanie.“

V pruhu na predchádzanie môže vodič jazdiť vtedy, keď je v pravom pruhu súvislý rad pomalších vozidiel. Pozor aj na predbiehanie sprava. Mimo mesta nie je povolená súbežná jazda, iba ak by bola doprava taká hustá, že sa vytvárajú súvislé kolóny vozidiel.

© Autorské práva vyhradené

137 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #polícia SR
Články podľa značiek