Lexus chce predĺžiť zimný dojazd elektromobilov. Recept poznáte z domu

Zima skracuje dojazd elektrických áut v extrémnych prípadoch aj o polovicu. Mohol by pomôcť nápad Lexusu?

28.12.2022 12:00
debata (6)
Infračervené žiariče by dokázali znížiť... Foto: Lexus
Lexus RZ 450e - 2022 vyhrievanie Infračervené žiariče by dokázali znížiť spotrebu energie, potrebnej na vyhriatie kabíny, o osem percent.

Elektromobily a zima si príliš nerozumejú. Problémom je veľká spotreba elektrickej energie potrebnej na vykurovanie kabíny a z toho plynúce skrátenie dojazdu. Ak by bola kapacita akumulátorov dostatočná a boli by lacné, nestálo by to za reč. Ale ako vieme, akumulátory sú ťažké, extrémne drahé a aj tie najväčšie zabezpečia v ideálnych podmienkach dojazd maximálne 400 km. Ak sa ochladí, nebodaj pod bod mrazu, akčný rádius elektrického auta klesne o 30 až 50 %. Mnohé moderné elektromobily sú preto vybavené tepelnými čerpadlami, ale ani tie situáciu zásadne neriešia.

Lexus RZ 450e - 2022 Čítajte viac Lexus RZ 450e: Elektrický crossver dostal revolučné riadenie

Japonský Lexus preto prichádza s iným nápadom. Nie je extra revolučný, ale pomôcť by mohol. Vo svojom elektrickom crossoveri RZ 450e, ktorý je technologickým súrodencom Toyoty bZ4X a Subaru Solterra, chce využiť starú známu technológiu, používanú v domácnostiach. Namiesto ohrevu vzduchu, ktorý vstupuje do kabíny, sa ho pokúša ohriať infračerveným žiarením. Preto pod palubnú dosku namontoval dva žiariče, sálajúce na nohy predných cestujúcich. O bezpečnosť sa stará systém, ktorý pri dotyku zníži okamžite povrchovú teplotu na 43 stupňov Celzia. Lexus bude tento systém ponúkať za príplatok.

Lexus RZ 450e - 2022
Lexus RZ 450e - 2022
+19Lexus RZ 450e - 2022

Infračervené žiariče majú menšiu spotrebu energie ako klasický systém zohrievania vzduchu, z čoho plynie aj základná výhoda – ušetrenie elektrickej energie na pohon vozidla. Zázraky však nečakajte. Teplo sa nedá vyrobiť z ničoho. Lexus ale tvrdí, že v porovnaní s klimatizáciou je možné takto zachrániť osem percent kapacity batérie. To znamená aj o osem percent dlhší zimný dojazd. Nie je to veľa, ale pri batériových elektromobiloch sa každé percento vyvažuje zlatom. Efektívnejšie kúrenie totiž umožňuje inštalovať do elektromobilu menší a lacnejší akumulátor. Veď dnes vás predĺženie dojazdu o 100 km stojí približne 10 000 eur.

Lexus RZ 450e - 2022
Lexus RZ 450e - 2022
+14Lexus RZ 450e - 2022

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Lexus #dojazd elektromobilov #Lexus RZ 450e
Články podľa značiek