Čína začína ovládať svetový trh s elektromobilmi. Vyváža ich rekordné počty

Len v novembri Čína vyviezla elektrické autá za viac než tri miliardy dolárov.

02.01.2023 14:00
geely Foto:
Čínske automobilky za posledné roky spravili obrovský technologický aj kvalitatívny pokrok.
debata (4)

Čínsky automobilový priemysel už dávno nie je na globálnom trhu outsiderom – najmä pokiaľ ide o elektrická autá. V tomto smere dokonca udáva celosvetovo tón. Za prvých osem mesiacov toho roka vyviezla Čína 2,2 milióna áut do zahraničia.

Možno sa to nezdá veľa, ale jej exportné tempo je naberá na obrátkach. Je to totiž o 54 % viac ako v porovnateľnom období vlaňajšieho roka a dvakrát viac ako v roku 2020. Na tomto raste majú najväčšiu zásluhu elektromobily. Z Číny sa ich vyviezlo 342 000, čo predstavuje 29 % podiel na exporte všetkých osobných áut. Len pre zaujímavosť, ešte v roku 2019 tvorili elektromobily na exporte len zanedbateľné dve percentá.

Nio-ES8-export-Shanghai-Waigaoqiao-Port-1024x576 Čítajte viac Čínske automobilky už nakupujú megalode. Chystajú sa do Európy

Aktuálne máme k dispozícii aj novšie dáta, konkrétne za mesiac november. A tie len potvrdzujú vyššie naznačený trend. Len v novembri, teda za jediný mesiac, Čína vyviezla elektrické autá za viac než tri miliardy dolárov. V porovnaní s novembrom minulého roka to predstavuje viac než dvojnásobný rast a zároveň nový rekord. Výrazne k tomu prispeli európske automobilky, pôsobiace na čínskom trhu.

Automobilky, vyrábajúce v Číne, vyviezli v novembri elektrické autá za rekordných 3,2 miliardy dolárov (3,01 miliardy eur), uviedla v stredu čínska colná správa. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to predstavuje rast o 165 %. Najväčšími dovozcami boli európske krajiny ako Belgicko a Británia. Do Európy smerovalo z Číny v novembri zhruba 70 % z celkového objemu exportu.

Elektrické autá sa na celkovom objeme vývozu podieľali v novembri viac než polovicou, rovnako ako v októbri. Ako dodala colná správa, aj celkový export dosiahol v novembri rekord, keď za daný mesiac vyviezla Čína autá za 6 miliárd dolárov.

byd tang Čítajte viac Čínsky BYD berie Európu útokom. Postaviť tu chce hneď dve továrne

Čína má oproti ostatným výrobcom v rukáve jedno veľké eso, ktoré neustále získava na váhe – nízke výrobné a s nimi súvisiace ceny, Kým renomovaní európski výrobcovia sa sústreďujú na predaj elektromobilov vyšších segmentov kvôli vyšším maržiam, Čína dokáže vyrábať oveľa dostupnejšie elektrické autá. Nedávno zverejnený prieskum cien lítium-iónových batérií BNEF ukázal, že ceny akumulátorov boli v Európe o 33 percent vyššie ako v Číne a o 24 percent vyššie v porovnaní s cenou v USA. Priemerná cena batériového elektrického vozidla bola v Číne v roku 2021 iba 26 500 dolárov, čo je menej ako dve tretiny priemernej ceny elektromobilov v Európe a menej ako polovica ceny v USA.

Europe Autonews predpokladá, že ak by sa razantne zvýšil celosvetový dopyt po elektromobiloch, Čína by okamžite ovládla trh. Elektromobily jednoducho menia pravidlá hry.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #čínske autá #elektromobilita #elektormobily #autá z Číny
Články podľa značiek