Neúspešnosť v autoškolách prudko rastie. Vinníka poznáte, ale neuhádnete

Stále viac a viac uchádzačov o vodičské oprávnenie pri testoch v autoškolách zlyháva. Dôvodom má byť úplne iné vnímanie, či skôr nevnímanie dopravy mladou generáciou. Vinník je pritom dobre známy.

09.01.2023 16:00
debata (8)
Počet uchádzačov o vodičské oprávnenie v... Foto: Robert Hüttner, Pravda
autoškola, doprava, auto Počet uchádzačov o vodičské oprávnenie v Nemecku stále rastie, ale aj podiel tých, ktorí z testov a skúšobnej jazdy „vyletia“.

Percento neúspešnosti v nemeckých autoškolách z roka na rok rastie. Združenie TÜV nedávno s odvolaním sa na údaje Federálneho úradu pre motorovú dopravu oznámilo, že v uplynulom roku neprešlo testami až 37 percent uchádzačov, kým v roku 2013 to bolo len 29 percent. Zhoršenie teda predstavuje až osem percent. V praktickom teste, teda zo skúšobnej jazdy na „vodičák“ skupiny B, vyletelo dokonca 43 percent žiakov. Ako je to možné?

policajti, kontrola, vodičský Čítajte viac Pozor na staré vodičáky, vydané do apríla 2004. Platia len do konca roka 2023

Nejde len o to, že intenzita dopravy a počet predpisov sa za posledných 20 rokov výrazne zvýšili – a tým aj nároky na vodičov. Je tu ešte jeden vinník – iné vnímanie dopravy v porovnaní s generáciou pred dvoma dekádami. „Mladý človek, ktorý dnes prichádza do autoškoly, má úplne iné vnímanie dopravy – a to nižšie,“ povedal podpredseda Spolkového zväzu autoškôl Kurt Bartels. Pripisuje to najmä používaniu mobilných telefónov.

autoškola, doprava, auto Čítajte viac Pozor! Toto sú 3 zásadné zmeny pri získaní 'vodičáku', platiť začnú od januára

„Pozrite sa dnes do áut a zistíte, či sa mládež pozerá na cestu. Nie, nepozerá, pozerá sa na svoje smartfóny. A to isté platí, keď kráča,“ vysvetľuje Bartels. To je podľa neho dôvod, prečo mladým ľuďom chýba „prirodzená vnímavosť k dianiu v doprave“. Noví žiaci majú navyše problém s udržaním pozornosti. Napriek tomu záujem o vodičské oprávnenie rastie a autoškoly sú vyťažené. Dôvodom môže byť podľa Bartelsa aj nedávna pandémia, ktorá vyhnala ľudí z verejných prostriedkov a posadila späť do áut.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vodičské preukazy #vodičské oprávnenie #autoškoly
Články podľa značiek