Rolls-Royce vlani exceloval. Súčasný rok má byť vraj ešte lepší

Bohatých sa kríza netýka. Britská automobilka zaznamenala vlani ďalší rekordný rok, keď vôbec po prvýkrát predala vyše 6 000 áut!

12.01.2023 12:00
Rolls-Royce Foto:
Prakticky celé modelové portfólio Rolls-Royce je na tento rok takmer úplne vypredané.
debata

Predajný rekord dosiahla automobilka Rolls-Royce aj napriek zvýšeniu ceny svojich áut, kolapsu ruského trhu a zníženiu dopytu na čínskom trhu. Klientom v približne 50 krajinách sveta dodala celkovo 6 021 motorových vozidiel, čo je o 8 % viac ako v roku 2021.

Je to prvýkrát v 118-ročnej histórii spoločnosti, kedy jej predaj prekročil 6 000 kusov za jediné 12-mesačné obdobie. Rekord automobilka zaznamenala aj v objednávkach na individuálne úpravy na zákazku. Aj vďaka nim sa priemerná cena Rolls-Roycu (za celé portfóliom) v uplynulom roku vyšplhala na hranicu pol milióna eur.

Dopyt po všetkých modeloch Rolls‑Royce je výnimočne silný, väčšina modelov je na tento rok takmer úplne vypredaných. Aj objednávky na prvé elektrické vozidlo Spectre, ktoré pôjde do predaja koncom roka, prekonali očakávania materskej automobilky.

Rolls-Royce Ghost Extended (2022) Čítajte viac Test: Pár dní s najnovším Rolls-Royceom Ghost v predĺženej verzii

K rastu predaja prispel najmä dopyt v krajinách Severnej a Južnej Ameriky. Aj naďalej bol najväčším trhom pre Rolls-Royce trh USA, ktorý sa na celkovom predaji britskej automobilky podieľal 35 % a výrazne stúpol záujem aj v Európe. Ten dokázal podľa šéfa firmy Torstena Müllera-Ötvösa vykompenzovať jednociferný pokles v Číne, navyše rast zaznamenala automobilka aj na iných trhoch.

Vzľadom na aktuálny záujem o modely Rolls-Royce automobilka očakáva, že v tomto roku predá ešte viac vozidiel. Analytici odhadujú, že by sa mohol dostať aj na hranicu 6 500 kusov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rolls-Royce #luxusné autá #predaj áut
Články podľa značiek