VW ID.7: Nový ‘Passat‘ mal predpremiéru v USA. Vo svietiacich maskáčoch

Tento rok predstaví Volkswagen už svoj šiesty elektromobil na platforme MEB. Nový ID.7 môžeme považovať za ideového nástupcu klasického Passatu. Na jedno nabitie má zvládnuť až 700 km. Kapacitu batérie ale nepoznáme.

09.01.2023 18:00
debata (3)
VW ID.7 je zatiaľ pokrytý svietiacou... Foto: Volkswagen
Volkswagen ID.7 - 2023 VW ID.7 je zatiaľ pokrytý svietiacou kamuflážou. I tak neutají príbuznosť s konceptmi ID Vizzion z roku 2018 a vlaňajším ID. Aero.

Volkswagen urýchľuje elektrifikáciu akčným plánom Acelerate. V súčasnosti už má na trhu päť čisto elektrických modelov, no do roku 2026 predstaví ďalších desať. Tým prvým bude elektrický ID.7 – ideový nástupca Passatu. Táto ikona strednej triedy síce dostane už tento rok ďalšiu generáciu, no vyrábať sa bude výlučne vo verzii kombi. Mimochodom v Bratislave. Klasický sedan sa premení na elektromobil postavený na platforme MEB. Na blížiacu sa premiéru upozornila automobilka na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas. Táto výstava je totiž pre výrobcov áut stále atraktívnejšia. Práve tu ukázal Volkswagen sériovú verziu ID.7, i keď nie úplne. Luxusnú limuzínu s rázvorom náprav až 2 970 mm, čo je 184 mm viac v porovnaní so súčasným Passatom, pokryl špeciálnou kamuflážou.

Ani interiér nebude mať nič spoločné s pôvodným... Foto: Volkswagen
Volkswagen ID.7 - 2023 Ani interiér nebude mať nič spoločné s pôvodným Passatom. Ústrednú úlohu hrá head-up displej a veľký až 15-palcový infotainment.
VW ID. Xtreme Concept - 2022 Čítajte viac VW opäť pripomína koncept ID. Xtreme. Od liniek asi nemá ďaleko

Motív inšpirovaný QR kódom pozostáva z neuveriteľných 40 vrstiev laku, z ktorých niektoré sú vodivé a niektoré izolačné. Celkovo je kamufláž rozdelená do 22 sekcií. Vďaka elektroluminis­cencii dokážu určité oblasti laku svietiť a dokonca reagovať na hudbu. Aj napriek maskovaniu však ID.7 nezaprie blízku príbuznosť s dvojicou predchádzajúcich konceptov. Ten prvý ID. Vizzion predstavila automobilka už v roku 2018 a druhý, ID. Aero, len vlani – oba v Číne. ID.7 je tak ich pokračovateľom s menej futuristickým nádychom. Pod kamuflážou možno vytušiť napríklad konvenčnejšie svetlá či kľučky dverí. Menil sa aj tvar nárazníkov. To hlavné však ID.7 zostalo – mimoriadne splývavá a aerodynamická silueta či krátke previsy. Presné rozmery zatiaľ nepoznáme.

Koncept Volkswagen ID.Aero - 2022 Čítajte viac VW ID. Aero: Toto je Passat budúcnosti! Premiéru má v Číne

Kabína sa zmenila tiež na nepoznanie. Má ponúkať extrémne veľa miesta a celom nové usporiadanie ovládacích prvkov. Asi najväčším prekvapením je absencia plnohodnotného prístrojového panela. Pred vodičom je len malý displej s najdôležitejšími údajmi. Ostatné doplní head-up displej s rozšírenou realitou, a najmä veľká centrálna obrazovka s uhlopriečkou až 15 palcov (38 cm). Volkswagen na základe reakcií zákazníkov na predošlé modely ID zmenil systém ovládania klimatizácie tak, aby boli jej funkcie stále prítomné na spodnej časti infotainmentu. Novú koncepciu majú aj výduchy s funkciou Smart Air Vents, ktorá pohybom klapiek mení priebežne prúdeniu vzduchu. Reaguje aj na hlasové povely. Tak napríklad pri vyslovení vety „je mi zima na ruky“ spustí ID.7 automaticky vyhrievanie volantu.

Špičkovú aerodynamiku zabezpečuje splývavá... Foto: Volkswagen
Volkswagen ID.7 - 2023 Špičkovú aerodynamiku zabezpečuje splývavá silueta, takmer v štýle kupé. Rázvor náprav 2 970 mm bude až o 184 mm dlhší ako pri súčasnom Passate.
Jozef Kabaň - ID. Life Concept Čítajte viac Všetko najlepšie! Najznámejší slovenský dizajnér Jozef Kabaň oslavuje päťdesiatku

Bohužiaľ, o technike Volkswagen zatiaľ nič neprezradil. Vieme len toľko, že dojazd limuzíny má byť vďaka skvelej aerodynamike až 700 km. Zároveň to však naznačuje, že ID.7 by mohlo dostať aj batérie s vyššou kapacitou, akou je súčasné maximum 77 kWh v ostatných modeloch na platforme MEB – od ID.3 cez ID.4, ID.5 až po ID. Buzz. Manažérska limuzína by si väčší dojazd naozaj zaslúžila. Na bližšie informácie si budeme musieť počkať do druhého kvartálu tohto roka, keď má mať ID.7 naplánovanú oficiálnu svetovú premiéru. Volkswagen s ním má veľké plány. Predávať sa má v Číne, Európe aj v USA. Výrobu európskych verzií zabezpečí závod v nemeckom Emdene. Automobilka počas predstavenia maskovaného ID.7 nezabudla pripomenúť, že od septembra 2020, keď odovzdal kľúče prvému zákazníkovi ID.3, predala už 500 000 elektric­kých vozidiel.

Volkswagen ID.7 - 2023
Volkswagen ID.7 - 2023
+17Volkswagen ID.7 - 2023

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW ID.7
Články podľa značiek