Prvá krajina zakáže výstražný trojuholník! Je to dobrý nápad?

Výstražný trojuholník je tu s nami celé desaťročia. Predstava, že sa dostane na čierny zoznam, desí. Viac ako absencia rezervného kolesa. Nahradiť ho však má nová technológia. No zatiaľ len v Španielsku.

10.01.2023 16:00
debata (18)
Výstražný trojuholník putuje pomaly do...
skoda inzercia trojuholnik Výstražný trojuholník putuje pomaly do minulosti. Nahradiť ho má výstražné svetlo V16.

Výstražný trojuholník je celé dekády symbolom, že na ceste číha nebezpečenstvo. Podľa legislatívy ho v obci musíte v prípade nehody, defektu alebo inej poruchy auta umiestniť 50 metrov za vozidlom, na diaľnici do vzdialenosti až 100 metrov. Tu je ale veľký problém. Prechádzať sa po diaľnici, kde sa vozidlá rútia rýchlosťou 130 km/h, ale často aj vyššou, je extrémne nebezpečné. Kým inštalujete výstražný trojuholník do predpísanej vzdialenosti, nehovoriac o situácii zlého počasia, môžete prísť o život.

nehoda, vodič sa vyhol čelnej zrážke Čítajte viac VIDEO: Kamikadze. Svetlá v protismere, šokovaný vodič. Takto unikli čelnej zrážke

Preto prvá európska krajina, konkrétne Španielsko, prijala už v júli 2021 legislatívu, ktorá umožňuje nahradiť klasický trojuholník výstražným blikajúcom svetlom na streche vozidla – teda majákom. Výstražné svetlo s označením V16 má žltooranžovú farbu a magnetickú základňu, vďaka ktorej ho ľahko uchytíte na kovovú strechu vozidla. Svetlo je viditeľné až do vzdialenosti jedného kilometra, čo vám dá za volantom dostatok času, aby ste na nebezpečnú situáciu zareagovali. Vodič odstaveného vozidla pritom nemusí ani len vystúpiť z auta.

Blikajúci výstražný maják V16 má žltooranžovú... Foto: Osram
Výstražné svetlo V16 Blikajúci výstražný maják V16 má žltooranžovú farbu, viditeľný je až do vzdialenosti jedného kilometra a od roku 2026 bude povinne vybavený aj SIM kartou na odoslanie údajov o polohe vozidla záchranným zložkám.

Teraz idú Španieli ešte ďalej. Prijali zákon, podľa ktorého bude takéto „poplašné“ svetlo od roku 2026 povinné. Éra trojuholníka sa tým definitívne skončí. Kým do tohto roka budú môcť španielski motoristi používať obe formy výstrahy, podľa uváženia, potom už len svetlo V16. Maják bude tiež povinne vybavený SIM kartou, ktorá po jeho zapnutí vyšle do 30 sekúnd cez digitálnu platformu DGT 3.0 údaje o polohe vozidla záchranným zložkám. Vďaka tomu dostanú výstrahu o nehode aj blížiace sa vozidlá cez systém dopravných informácií.

policajti, kontrola, vodičský Čítajte viac Pozor na staré vodičáky, vydané do apríla 2004. Platia len do konca roka 2023

Uvidíme, či podobnú legislatívu príjmu aj ostatné krajiny EÚ. Výstražné svetlo logiku dáva. Doriešiť bude treba otázku, či budú musieť mať od roku 2026 v Španielsku svetelný alarm aj motoristi z krajín, kde bude stačiť výstražný trojuholník, a či bude výstražné svetlo španielskych motoristov, naopak, legálne mimo Španielska. Otázkou tiež je spoľahlivosť svetla V16. Bude fungovať práve vtedy, keď ho budete potrebovať? Reflexný trojuholník totiž funguje za každých okolností aj bez nabitých batérií či nabitého akumulátora.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Maják #výstražný trojuholník #výstražné svetlo
Články podľa značiek