Tesla s predlžovačom dojazdu? Áno, ale len na Ukrajine

Nedostatok elektrickej energie vo vojnou zmietanej Ukrajine, vedie majiteľov elektromobilov k improvizácii, podobnej časom socializmu. Toto je príklad Tesly na „benzín“.

12.01.2023 14:00
debata (4)
Dobíjať Teslu 3 prenosným benzínovým... Foto: Twitter
Tesla 3 - núdzový generátor Ukrajina Dobíjať Teslu 3 prenosným benzínovým generátorom nie je zlý nápad. Samozrejme, len ak zohľadníme, že Ukrajina je vojnovom stave a obyvatelia sa musia uchyľovať k núdzovým riešeniam.

Na Ukrajine zúri vojna už jedenásty mesiac. Obyvatelia sú po novembrových útokoch Ruska na energetickú infraštruktúru konfrontovaní s nedostatkom elektrickej energie a čelia výpadkom alebo plánovaným odstávkam elektrickej siete. V novembri sa napríklad ocitlo bez prúdu viac ako 10 miliónov Ukrajincov. Teplé počasie síce situáciu zlepšilo, navyše sa podarilo niektoré dodávky obnoviť, no situácia má od normálu stále veľmi ďaleko. Zasiahnutí sú aj tamojší majitelia elektromobilov. Elektrické auto bez prúdu je totiž nepoužiteľné.

elektromobilita Čítajte viac Šok: Prvá krajina Európy zvažuje zimný zákaz prevádzky elektromobilov

Ukrajinci tak situáciu riešia ako sa dá. A s vynalieza­vosťou, ktorá bola blízka aj nám v čase socializmu, keď sme takmer všetko opravovali a upravovali vlastnými silami. Toto je jeden z príkladov, ako spojazdniť elektrickú Teslu S počas vojny. Na Twitteri sa objavila snímka tohto elektromobilu, ktorý nabíja batériu pomocou generátora. Ten majiteľ Tesly 3 uchytil priamo na ťažné zariadenie, takže si túto malú elektráreň aj s rezervnou zásobou paliva v kanistri vozí stále so sebou. Je to vlastne princíp predlžovača dojazdu, ktorým bolo ešte donedávna vybavené napríklad BMW i3 REX.

nabíjanie škoda enyaq Čítajte viac Nemci už chystajú obmedzenia pre nabíjanie elektromobilov

Pravdepodobne ide o benzínový generátor Konner & Sohnen KS 2800 C s výkonom 2,8 kW a nádržou na 15 litrov paliva. Nie je to veľa, veď najslabšie wallboxy majú 3,7 kW, ale v čase núdze aj táto energia pomôže. Nabitie batérie s kapacitou 60 kWh na 100 % by s ním však zabralo asi deň. Dúfajme, že k podobným riešeniam sa nebudeme musieť uchyľovať aj my, keď počet elektromobilov v EÚ narastie natoľko, že im nebude stíhať elektrická sieť ani samotná nabíjacia infraštruktúra. Veď o obmedzení nabíjania už uvažuje v čase energetickej krízy napríklad Nemecko alebo Švajčiarsko.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Ukrajina #generátor #vojna na Ukrajine #Tesla 3
Články podľa značiek