Video: Tesla v autonómnom režime náhle zastala. Následky boli hrozivé

Tesla po preradí z pruhu do pruhu začala sama intenzívne brzdiť, až úplne zastala. Narazilo do nej postupne ďalších 7 áut.

13.01.2023 14:00
tesla nehoda Foto:
Pri nehode, zavinenej Teslou s aktivovaným režimom Autopilot sa zranilo 9 ľudí.
debata (24)

Nehoda, pri ktorej Tesla náhle zastala a vyvolala tým reťazovú dopravnú nehodu sa stala ešte koncom novembra v USA na moste San Francisco Bay Bridge. Zrazilo sa pri nej osem áut a zranilo deväť ľudí, vrátane dvojročného dieťaťa. Aktuálne k nej boli zverejnené zábery cestnej patroly, ukazujúce jej priebeh.

Na záberoch vidno, ako sa vozidlo preradilo do ľavého krajného pruhu a následne prudko zastavilo. Autá za ním nestačili dobrzdiť a postupne do neho, jedno za druhým, narážali. Jeho vodič sa obhajoval tým, že v aute bol aktivovaný AutoPilot a išlo v plne autonómnom režime, keď sa podľa neho aktivovala ľavá smerovka, auto sa presunulo do ľavého pruhu, aktivovali sa brzdy a náhle zastavilo tesne pred vozidlom, ktoré išlo za ním. Polícia túto obhajobu neuznala, pretože nejde v skutočnosti o plne autonómne riadenie.

Iróniou osudu Elon Musk v rovnaký deň oznámil, že sprístupňuje beta verziu systému AutoPilot, známu aj ako FSD (full-self-driving) pre plne autonómne riadenie pre všetkých vodičov v USA. Dovtedy ju bolo možné získať len s vysokou úrovňou hodnotenia bezpečnosti jazdy. Do konca uplynulého roku Tesla sprístupnila túto funkciu 285-tisíc majiteľom Tesiel.

Šéf Tesly si z incidentov, spôsobených systémom FSD nič nerobí, práve naopak. Užívatelia tohto systému dokonca dostanú možnosť deaktivovať si upozornenie, aby mali pri jeho využívaní ruky na volante. Predbežne tí, ktorí v režime FSD prešli aspoň 10 000 míľ, teda približne 16 000 kilometrov. Táto možnosť bude sprístupnená majiteľom Tesiel zrejme už v rámci januárovej aktualizácie. Viac sme o tom písali v nasledujúcom článku:

Tesla - Full Self-Driving Čítajte viac Tesla chce vypnúť upozornenia na uchopenie volantu! To po všetkých škandáloch

Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA) uviedol, že incident vyšetruje. Vozidlá s funkciou FSD boli podľa údajov NHTSA zapojené do 273 zdokumento­vaných nehôd od júla 2021 do júna minulého roka. Z údajov úradu vyplýva, že Tesly predstavovali takmer 70 percent z 329 nehôd, na ktorých mali vinu pokročilé asistenčné systémy vodiča.

Od roku 2016 federálna agentúra vyšetrovala celkovo 35 nehôd, pri ktorých pravdepodobne boli aktivované systémy Tesly „Full Self-Driving“ alebo „Autopilot“. Zahynulo pri nich 19 ľudí.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #autopilot #nehoda Tesly #FSD
Články podľa značiek