Mitsubishi v Európe žije. A pripravuje aj nové modely

Mitsubishi L200 u nás končí , japonská automobilka sa v najbližších rokoch bude musieť spoľahnúť hlavne na dva klony Renaultov.

20.01.2023 12:00
Mitsubishi ASX - 2022 Foto:
Nové Mitsubishi ASX je kópiou francúzskeho Renaultu Captur.
debata

Mitsubishi už dávnejšie prehodnotilo svoje radikálne rozhodnutie z roku 2019, že definitívne opustí európsky trh. Teraz japonská automobilka verí, že s pomocou aliančného partnera Renault dokáže oživiť predaj svojich vozidiel v regióne tak, aby sa priblížil k číslam spred pandémie.

Z dlhodobé hľadiska má Mitsubishi za cieľ ročný predaj 130 000 vozidiel v Európe do roku 2024, čo automobilke dáva približne 1-percentný podiel na trhu. Takýto trhový podiel by chcela dosiahnuť aj na slovenskom trhu.

Pomôcť jej v tom majú dva modely, odvodené od áut spriateleného Renaultu. Prvým bude nové Mitsubishi ASX, ktoré je vlastne prezlečeným Renaultom Captur a nový Colt, ktorého predobrazom bude pre zmenu Clio. ASX príde na trh tento rok, Colt budúci.

Ako vidieť aj na nižšie publikovanom obrázku, ASX príde s faceliftom už po dvoch rokoch. Podľa vyjadrenia českého a slovenského importéra je zmyslom pomerne rýchleho faceliftu dať modelu ASX viac vlastnú tvár, malo by v ňom byť viac pôvodných japonských technológií a komponentov a zmeny by sa mali dotknúť aj dizajnu.

Mitsubishi ASX - 2022 Čítajte viac Mitsubishi ASX: Záchranca značky svoj pôvod ani len netají. Je to smutné

Pravdou totiž je, že keď sa nové ASX na jeseň minulého roku ukázalo, reakcie fanúšikov na fakt, že ide iba o viac-menej rebrandovaný Renault boli prinajmenšom rozpačité. Písali sme o tom aj my. Uvidíme, ako to bude vyzerať s Coltom, odvodeným od Clia a či aj pri ňom siahne japonský výrobca po relatívne rýchlom facelifte.

Takto vyzerá budúcnosť Mitsubishi v Európe.
mitsubishi Takto vyzerá budúcnosť Mitsubishi v Európe.

Nové ASX a Colt by mali v najbližších rokoch automobilku zachrániť. Tá totiž začiatkom tohto roku kvôli emisiám z Európy stiahla ďalší kľúčový a hlavne populárny model, ktorým je pick-up L200. Aktuálne teda bude mať japonská značka v portfóliu len malý Space Star a plug-in hybridný Eclipse Cross, ku ktorým už o pár týždňov pribudne vyššie spomínané ASX.

Z nášho pohľadu bola značka Mitsubishi zaujímavá tým, že mala v portfóliu originálne modely, ktoré sa pomerne výrazne odlišovali od európskej konkurencie. Nám napríklad chýba Lancer, a to nielen v ikonickej verzii EVO. Ešte viac však Pajero, ktoré patrilo k pár skutočným offroadom, ktoré sa dali v Európe kúpiť, rovnako ako aj pickup L200, ktorý sa tiež v teréne rozhodne nestratil. A samozrejme, nesmieme zabudnúť ani Outlander, ktorý patril k predajným bestsellerom.

Uvidíme, ako sa Mitsubishi podarí presadiť s novou stratégiou, založenou na predaji klonov európskych áut. Veríme však, že niekedy na prelome tejto dekády ešte od Mitsubishi uvidíme poctivý autentický model, vyvinutý v Japonsku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Mitsubishi #Mitsubishi ASX #Mitsubishi Colt #L200
Články podľa značiek