Koniec s tankovaním! Slovák predáva unikátny Datsun na drevotriesku

Tak to tu ešte nebolo. Na Slovensku je k dispozícii unikátny pikap Datsun 720, ktorý si so sebou vozí splyňovací kotol. Jazdí totiž na drevoplyn.

13.01.2023 18:00
debata (1)
Na čosi takéto, nie je ľahké natrafiť. Starý... Foto: Bazos.cz
Datsun 720 - prestavba na drevoplyn Na čosi takéto, nie je ľahké natrafiť. Starý Datsun si za kabínou vozí splyňovací kotol na drevotriesku. Drevoplyn ochladený v chladiacom systéme potom putuje priamo do motora.

Benzín, nafta, etanol, propán-bután, syntetické palivá, zemný plyn, vodík alebo elektrina? Je tu ešte viac alternatív. Na jednu sa už ale dávno zabudlo – drevoplyn. Jazdilo sa naň najmä v ťažkých časoch, keď boli benzín a nafta nedostatkovým tovarom – napríklad počas vojen. Stačilo prihodiť do kotla odpadové drevo a mohli ste pokračovať v jazde. Dnes od zlých čias nemáme tiež ďaleko. Ceny palív rastú a ropa či plyn z Ruska tu možno čoskoro nebudú. Môže sa opäť vrátiť na scénu drevoplyn? To asi ťažko, už len kvôli emisiám.

Trabant 1.1 Edition 444 - 1996 Čítajte viac Trabant Edition 444: Na predaj je dnes už vzácna limitka. Za šialenú cenu

Ak by ste ale o tento typ paliva mali predsa len záujem, je tu jedinečná príležitosť. Na Slovensku je momentálne cez portál bazos.cz v ponuke unikátny pikap Datsun 720 z roku 1985. Za normálnych okolností by sme o tohto starého pracanta, ktorý má za sebou roky ťažkej práce, a pri ktorom predajca radšej ani neuvádza počet najazdených kilometrov, ani nezavadili, ale tento exemplár nemá páru. Za kabínou si totiž vozí splyňovací kotol. Jeho 4-valec s objem 2,4 litra je napojený na plynové zariadenie aj s chladiacim systémom. Podľa predávajúceho si toto auto vypýta na 100 km jazdy 35 kg drevotriesky.

Lada Niva - 2022 Čítajte viac Lada Niva ako ju nepoznáte. Táto má 300 koní a je na predaj

Samozrejme, má to aj svoje nevýhody, ako kolísavý výkon, nutnosť starať sa o spaľovanie v kotle a zanášanie motora dechtom. Na druhej strane je toto auto úplne nezávislé na čerpacích staniciach, i keď o možnosť použiť ako palivo benzín, neprišlo. Hoci snímky v inzeráte nevyzerajú zo Slovenska, momentálne sa má unikátny Datsun nachádza v Trstíne. Dovezený bol pravdepodobne zo zahraničia. Asi z Estónska, čo naznačuje nápis na zadnom veku. Cena nie je zanedbateľná. Súčasný majiteľ si ho cení na 215 000 českých korún, čo je 8 950 eur. Čo vy na to?

Datsun 720 - prestavba na drevoplyn
Datsun 720 - prestavba na drevoplyn
+5Datsun 720 - prestavba na drevoplyn

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Datsun
Články podľa značiek