Slovenský bodový systém vraj bude ako český. Toto sú hroziace sankcie a pokuty

Česi pripravujú novelu bodovacieho systému, celý proces by sa mal zjednodušiť. Zároveň sa sprísnia sankcie za vážne priestupky a znížia za drobné. Platiť by mala od roku 2024.

17.01.2023 06:00
policie Foto:
Česi chcú sprísniť sankcie za závažné priestupky a zmierniť za tie drobné.
debata (56)

VIDEO: Kamikadze vodič v protismere. Takto unikla slovenská posádka čelnej zrážke v Česku.

Video

Z úst policajného prezidenta a ďalších kompetentných opakovane zaznelo – naposledy pred niekoľkými dňami – že na Slovensku sa pripravuje zavedenie bodového systému, ktorý by mal prispieť k zníženiu nehodovosti. Jeho podstatou je, že za konkrétne priestupky sú ohodnotené určitým počtom „trestných“ bodov a keď vodič prekročí ich maximálny počet, automaticky prichádza minimálne na rok o vodičské oprávnenie.

Česi ako inšpirácia

Na stole je aktuálne vraj už niekoľko variantov, zatiaľ však žiaden konkrétny nebol predstavený. Takmer všetci kompetentní sa však zhodujú v tom, že bude kopírovať, alebo minimálne do veľkej miery vychádzať z toho, ktorý už od polovice júna 2006 funguje v susednom Česku.

Dáva logiku, aby slúžil ako vzor pre slovenský. Funguje tam už takmer 17 rokov, čo je dostatočná doba na to, aby ho naši západní susedia niekoľkokrát „prekopali“ a optimalizovali na základe toho, ako sa osvedčil. Navyše slovenskí vodiči majú podobnú mentalitu ako českí a tak je prirodzené, že aj priestupky by mali byť „ohodnotené“ približne rovnako.

Preto nezaškodí podrobnejšie si predstaviť princípy, na ktorých český bodový systém funguje. Česi trestné body za priestupky zbierajú. Ak má vodič na svojom konte nulu, je na tom dobre. Ak nazbiera 12 trestných bodov, má problém. (Na Slovensku bude možno zavedený opačný systém – body sa budú od pravdepodobne dvanásťbodového konta odčítať.) Za „bodovaný“ priestupok sa pripočíta od 2 do 7 bodov. Body udeľuje úrad príslušnej obce s rozšírenou pôsobnosťou, nie polícia ani policajt priamo na mieste priestupku. Body sú udeľované ako domácim, tak aj zahraničným vodičom.

Československo Čítajte viac Pozrite sa, ktoré autá sú českými bestsellermi. Porovnanie so Slovenskom

Body je možné aj odrátať – 4 body sa odpočítajú automaticky po roku jazdenia bez bodovaného priestupku a 3 body je možné za určitých okolností odrátať po úspešnom absolvovaní kurzu bezpečnej jazdy. Pri dosiahnutí 12 bodov dochádza k vybodovaniu a všetko smeruje k strate vodičského oprávnenia na jeden rok. Na rozdiel od zákazu riadenia motorového vozidla nemožno pri ňom žiadať o odpustenie zvyšku po uplynutí polovice trestu.

Pre názornosť prinášame niekoľko príkladov príkladov „obodovaných“ priestupkov (spolu s nimi sa samozrejme udeľujú aj ďalšie sankcie, vrátane finančnej pokuty): jazda pod vplyvom alkoholu nad 0,3 promile – 7 bodov, nedovolené predbiehanie – 7 bodov, nezastavenie po nehode – 7 bodov, prekročenie rýchlosti v obci o 40 km/h a mimo obce o 50 km/h – 5 bodov, ohrozenie chodcov na priechode – 4 body, jazda bez zapnutých pásov – 3 body, telefonovanie za volantom – 2 body…

Proti výzve na odovzdanie vodičského preukazu po „vybodovaní sa“ je možné brániť sa jedine podaním námietky. Dá sa to v lehote 5 pracovných dní od posledného priestupku. Ak tak vodič spraví, proces odovzdania vodičského oprávnenia je do jej vyriešenia pozastavený. Niekedy sa môže pozastaviť aj na niekoľko týždňov a vodič tým získava možnosť konzultovať priestupok s odborníkmi a v niektorých situáciách takto dokáže hrozbu odobratia vodičského oprávnenia odvrátiť. Je to zároveň jediný možný spôsob.

Čo sa deje po „vybodovaní sa“

A ako v praxi vyzerá odobratie vodičského preukazu? Do niekoľkých dní po spáchaní posledného priestupku zasiela úrad príslušnej obce s rozšírenou pôsobnosťou (podľa trvalého bydliska) doporučený list do vlastných rúk vodiča. Jeho obsahom je „Oznámenie o dosiahnutí 12 bodov“ a výzva na odovzdanie vodičského preukazu.

Staré  auto, Bolt Čítajte viac V Česku autá starnú: Priemerný 'osobák' má takmer 16 rokov!

V tomto dokumente úrad oznamuje, ku ktorému dňu bola dosiahnutá hranica 12 bodov v rámci bodového hodnotenia vodiča. Čo je dôležité – až do dosiahnutia hranice 12 bodov nie sú vodiči o jednotlivých pripočítaniach bodov nikým oficiálne informovaní. Ak chcú vedieť, koľko majú na konte bodov, musia tak spraviť z vlastnej iniciatívy a overiť si svoj „bodový stav“. Ide to aj online. To by sa však malo zmeniť novelou zákona o cestnej premávke, o ktorej podrobnejšie píšeme v ďalšej časti článku. Tá, okrem iného, umožní, že pokiaľ o to vodič požiada, bude automaticky informovaný o každom zázname bodov prostredníctvom SMS, e-mailu, alebo dátovej schránky.

Pokiaľ o vodičský preukaz vodič príde, je to na dobu jedného roku. Pre vrátenie vodičského preukazu musí po uplynutí tejto doby absolvovať preskúšanie z odbornej spôsobilosti prostredníctvom autoškoly (testy aj praktické jazdy – ak ich však nezvládne ani na opravný pokus, musí absolvovať úplne nový kompletný kurz v autoškole). Okrem toho musí absolvovať aj lekársku prehliadku a následne dopravno-psychologické vyšetrenie. A to je naozaj drahá záležitosť.

Je to pomerne účinný spôsob, ako napríklad dostať z ciest šoférov, čo pred jazdou pijú. Tých, ktorí dvakrát nafúkajú viac ako 0,3 promile totiž tento systém automaticky „odstráni z ciest“ minimálne na rok, pretože za alkohol je 7 trestných bodov, pri dvoch priestupkoch je to 14 a sú „vybodovaní“. Podľa štatistík českého ministerstva dopravy za prvý polrok minulého roku sa u našich západných susedov „vybodovalo“ vyše 42 000 tisíc vodičov (91 percent z nich boli muži) a takmer pol milióna ich v tomto období získalo aspoň jeden bod.

Polícia v Českej republike Čítajte viac Pozor! Česi plánujú brutálne zvýšenie pokút. Až 5-násobné!

Špekulovať sa „po vybodovaní“ neopláca. Nesplnenie povinnosti odovzdať vodičský preukaz je totiž u našich západných susedov priestupkom, za ktorý hrozí pokuta až 30 000 českých korún, čo je v prepočte takmer 1 250 eur. Navyše to aj tak nepomôže – po strate vodičského oprávnenia (ku ktorej dôjde automaticky) je vodičský preukaz aj tak neplatný. Okrem toho jazda bez platného vodičského oprávnenia, ktoré vodič stratil v dôsledku dosiahnutia 12 bodov je od roku 2012 trestným činom "Marenie výkonu úradného rozhodnutia“ , za čo hrozí trest odňatia slobody až na tri roky.

Novela bodového systému

Česi majú aktuálne pripravenú novela zákona o cestnej premávke, ktorá by mala zjednodušiť bodový systém, sprísniť sankcie za najzávažnejšie priestupky a zmierniť za drobné. Zavádza aj povinný preventívny program pre začínajúcich vodičov, ktorí sa dopustia závažného porušenia pravidiel cestnej premávky. „V prvých dvoch rokoch bude pre vodičov platiť odlišný režim. Ak spáchajú jeden zo závažných priestupkov, za ktorý dostanú zákaz riadenia alebo šesť bodov, musia sa podrobiť dvom konkrétnym školiacim nástrojom – dopravno-psychologickému pohovoru a školeniu začínajúcich vodičov,“ vysvetľuje český minister dopravy Martin Kupka.

ferarri Čítajte viac Video: Českí policajti dostali Ferrari! Nie je to luxus?

Novela zavádza iba tri sadzby bodov podľa závažnosti, a to 6, 4 a 2 body, oproti terajším piatim rôznym sadzbám. Pri závažných priestupkoch sa zvyšujú sadzby blokových pokút na mieste, ktoré už nebudú môcť byť len symbolické. V správnom konaní sa zvyšujú horné hranice sadzieb pokút, tak aby bolo možné prihliadnuť na vysoko nebezpečné správanie v cestnej premávke.

Pri závažných priestupkoch sa predlžuje aj dĺžka doby, počas ktorej vodič nesmie šoférovať. Ten bude môcť byť napríklad 18 až 36 mesiacov pri odmietnutí dychovej skúšky a skúšky na drogy, alebo pri dopravnej nehode s vážnym ublížením na zdraví. Kompletnú tabuľku s aktuálnymi bodovanými priestupkami, súčasné aj nové pokuty a aktuálnu aj navrhovanú výšku prideľovaných bodov nájdete prehľadne zosumarizované na tomto odkaze.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #odobratie vodičského preukazu #pokuty v Česku #bodový systém
Články podľa značiek