Ford ide proti prúdu. V elektrickom Mustangu pridal viac hardvéru

Stále viac výrobcov áut si uvedomuje riziká dotykových obrazoviek, ktoré odpútavajú pozornosť vodiča od riadenia. K hardvéru sa vracia Volkswagen, Mazda, Honda a najnovšie aj Ford. Aspoň čiastočne.

16.01.2023 12:00
debata
Ford pridal v elektrickom Mustangu Mach-E... Foto: Ford
Ford Mustang Mach-E GT - 2021 Ford pridal v elektrickom Mustangu Mach-E veľkému otočnému ovládaču v spodnej časti obrazovky nové funkcie. Zlepší to najmä ovládanie klimatizácie.

Tento týždeň Ford vydal novú aktualizáciu softvéru elektrického Mustangu Mach-E. Verzia 4.1.2 pridáva do systému Ford Sync 4A množstvo vylepšení, vrátane nového používateľského rozhrania, viac plochy pre zrkadlenie cez Apple CarPlay a niekoľkých nových hier, vhodných počas nabíjania či zápch. No najpozoruhodnejším vylepšením je pridanie fyzických ovládacích prvkov klimatizácie a vyhrievania sedadiel.

Ford - elektromobily Čítajte viac Ford láka na premiéru 'VW'. Nový elektromobil príde v marci

Samozrejme, cez aktualizáciu OTA, teda vzduchom, viac hardvéru pridať nemôžete, ale môžete zväčšiť rozsah funkcií tých fyzických ovládačov, ktoré už v aute sú. V prípade Fordu to znamená, že vylepšil veľký otočný ovládač v spodnej časti obrazovky, ktorý doteraz slúžil len na ovládanie hlasitosti rádia. Po update softvéru ním bude ale možné ovládať aj teplotu klimatizácie a rýchlosť ventilátora. Funkciu vyberie vodič dotykom na príslušnú ikonu.

Ford Mustang Mach-e (2022) Čítajte viac Test: Ford Mustang Mach-E - elektromobil, ktorý dáva zmysel

Nie je to síce ideálne, ale konzervatívnejších vodičov to iste poteší, pretože kvôli zmene teploty, hlasitosti a rýchlosti ventilátora nebudú nútení blúdiť v menu infotainmentu. Navyše, hardvérový ovládač je intuitívnejší, pri jeho otáčaní netreba odvrátiť zrak od vozovky. Je to krok správnym smerom, i keď na časy, keď malo jedno tlačidlo jednu funkciu, môžeme nadobro zabudnúť. Hardvér sa totiž v rozsahu, ako sme ho poznali, do áut už nikdy nevráti.

Ford Mustang Mach-E - 2021
Ford Mustang Mach-E - 2021
+12Ford Mustang Mach-E - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Ford Mustang Mach-E
Články podľa značiek