ZAP SR: Sme opäť milionári. Výroba áut na Slovensku vlani atakuje túto hranicu

Napriek celoročným problémom s nedostatkom rôznych komponentov poklesla výroba áut na Slovensku minulý rok len približne o päť percent.

19.01.2023 12:00
kia zilina Foto:
Výroba áut na Slovensku aj v tomto roku atakuje miliónovú hranicu.
debata

Pravdou je, že pred rokom sme boli v hodnotení výkonnosti slovenského automobilového priemyslu o niečo optimistickejší, než začiatkom roku 2023, pri ktorom sa väčšina expertov zhoduje, že bude prinajmenšom rovnako komplikovaný, ako ten uplynulý.

Takže na úvod len malé porovnanie. Keď sme v januári 2022 hodnotili predošlý rok 2021, mohli sme konštatovať, že sa v ňom vyrobilo niečo viac ako 1 000 000 auto­mobilov, čo bol mierny štvorpercentný medziročný nárast. Na každých 1000 obyvateľov sa na Slovensku v roku 2021 vyrobilo 184 vozidiel. S rovnakým objemom výroby sa počítalo aj pre rok 2022.

Odhad analytikov zo Zväzu automobilového priemyslu (ZAP SR) vyšiel takmer presne. Aj keď počet na Slovensku vyrobených áut v uplynulom roku klesol približne o päť percent, tak sme zostali milionármi. Naďalej sme svetovou jednotkou v počte vyrobených áut na tisíc obyvateľov (tam bude výsledok veľmi podobný roku 2021, ide približne o 184 kusov). Zároveň patríme k absolútnej svetovej špičke aj v množstve vyrobených áut v prepočte na zamestnancov.

Len pre zaujímavosť – z pohľadu automobilovej výroby bol rekordný rok 2019, keď sa na Slovensku vyrobilo približne 1,11 milióna áut, zároveň ide o jediný rok, v ktorom predaj áut presiahol hranicu 100 000.

O sile automobilového priemyslu na Slovensku hovoria aj ďalšie čísla. Podiel tržieb automobilovej výroby na tržbách celkovej priemyselnej výroby Slovenska dosiahol 50,3 percenta (v roku 2021 to bolo 47,7 percenta) a automobilový priemysel sa podieľal na celkovom exporte krajiny viac ako 42 percentami, čo je údaj porovnateľný s rokom 2021.

psa trnava, auto, automobilka Čítajte viac Blíži sa 'autokalypsa'? Výroba áut v Európe môže padnúť až o 40 percent

Dôležitý je ale fakt, že aj v takto komplikovanom období vďaka novým investíciám zaznamenal počet zamestnancov v automobilovom priemysle nárast o vyše 10 000. Priamo v automotive pritom pracuje 176 000 ľudí a agregovaná zamestnanosť stúpla na 261 000 zames­tnancov – v nej je medziročný nárast zamestnancov až na úrovni 16 000.

Vzhľadom na komplikovaný rok, ktorý má automobilový sektor za sebou, je medziročný pokles výroby na úrovni 5 percent a zvýšenie počtu zamestnancov v automobilovom sektore výsledkom, s ktorým prevláda všeobecná spokojnosť. „Vzhľadom na bezprecedentné obdobie, ktoré máme za sebou, môžeme tieto výsledky považovať za mimoriadne uspokojivé, napriek náročným prekážkam zostáva slovenský automobilový priemysel stabilný,“ zhodnotil rok 2022 prezident ZAP SR Alexander Matušek.

debata chyba
Viac na túto tému: #ZAP SR #automobilový sektor #Zväz automobilového priemyslu #výroba áut na Slovensku
Články podľa značiek