The Grand Tour v Amazone končí. Kvôli vulgarite a rasizmu Clarksona

Bývalá ikona relácie Top Gear a súčasný moderátor relácie The Grand Tour to s aroganciou definitívne prehnal. Dostal stopku vo všetkých reláciách Amazonu.

20.01.2023 18:00
jeremy Foto:
Jeremy Clarkson (v popredí), James May a Richard Hammond v júni minulého roku natáčali jednu z epizód The Grand Tour na Slovensku.
debata (6)

Jeremy Clarkson, bývalý moderátor Top Gearu a súčasná hviezda relácie The Grand Tour, si nikdy nedával servítku pred ústa. Neraz to so svojimi vyjadreniami a arogantným správaním prestrelil a občas na to aj doplatil.

Asi najviac v roku 2015, keď bol nútený odísť z kultovej relácie Top Gear, ktorú sledovali milióny fanúšikov. A viac než milión fanúšikov vtedy podpísalo petíciu, aby televízna stanica BBC zmenila svoje rozhodnutie a netrvala na jeho odchode z relácie. Ale nepomohlo to, pretože podľa predstaviteľov britskej štátnej televízie Clarkson „prekročil všetky hranice slušnosti“.

A čo sa vtedy vlastne stalo? Clarkson sa pohádal so zástupcom producenta Top Gearu Oisinom Tymonom, ktorého napokon aj fyzicky napadol. Údajne sa veľmi rozčúlil, pretože nedostal neskoro večer v hoteli, kde filmový štáb počas nakrúcania býval, teplý steak, ale iba studený nárez.

Jeremy Clarkson Čítajte viac Jeremy Clarkson strhal autonómne riadenie. Nechce mať auto, ktoré ho chce zabiť!

Nebola to však ani zďaleka jeho jediná kontroverzia. V roku 2009 napríklad nazval vtedajšieho britského premiéra Gordona Browna, ktorý od mladosti nevidel na jedno oko, počas tlačovej konferencie v austrálskom Sydney „jednookým škótskym idiotom“. Neskôr sa za to ospravedlnil. V roku 2011 vyhlásil, že štrajkujúcich proti britskej dôchodkovej reforme (štrajkovali vtedy približne dva milióny ľudí) by najradšej postrieľal: „Úprimne povedané, všetkých by som ich zastrelil. Vytiahol by som ich všetkých von a postrieľal ich pred očami ich rodín.“ Opäť to za neho „žehlila“ BBC.

V roku 2019 po slávnom a extrémne emotívnom prejave klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej na pôde valného zhromaždenia OSN ju nazval „rozmaznaným frackom“ a doplnil: „Keď má dospievajúce dievča záchvat hnevu, väčšina rodičov ho pošle do jeho izby, kým sa neupokojí. Keď sa ale 16-ročná Greta Thunbergová dostala na pódium organizácie OSN a mala adolescentný záchvat, bola odmenená potleskom. Odo mňa ho ale nedostane, pretože ja som bol na toalete, tak mi z toho bolo zle,“ doplnil.

Greta Thunberg, Jeremy Clarkson Čítajte viac Jeremy Clarkson ‘zotrel‘ mladú klimatickú aktivistku. Gretu nešetril

Po ďalšom nevkusnom komentári, uverejnenom v denníku The Sun, kam ich Clarskon píše už roky, dostal stopku nielen v The Grand Tour, ale podľa vyjadrenia kompetentných vo všetkých médiách a reláciách vlastnených Amazonom. Tentokrát to prehnal s vyjadreniami na adresu Meghan Markleovej.

Konkrétne napísal: „Nenávidím ju. Nie tak ako Nicol Sturgeonovú (škótska premiérka) alebo Rose Westovú (britská sériová vrahyňa). Nenávidím ju na bunkovej úrovni. V noci nemôžem spať, pretože ležím, škrípem zubami a snívam o dni, kedy ju donútia prechádzať nahú ulicami všetkých britských miest, zatiaľ čo davy budú skandovať ‚Hanba‘ a hádzať po nej exkrementy.“ (Ide o narážku na legendárnu scénu zo seriálu Hra o tróny, pozn. redakcie.)

Jeremy Clarkson Čítajte viac Jeremy Clarkson: Bojujme proti COVID-19 autami! Tvrdí kontroverzný moderátor

Za tento stĺpček, uverejnený koncom minulého roku v denníku The Sun (ten ho medzičasom tiež stiahol), dostala za pár dní britská novinárska organizácia IPSO viac sťažností, než bol celkový počet sťažností, ktoré nezávislá organizácia dohliadajúca na štandardy novinárskej práce dostala za celý rok 2022.

A keďže protesty neutíchali, zareagoval pred niekoľkými dňami aj Amazon, ktorý vyhlásil, že Clarkson v jeho reláciách definitívne končí. Nejde len o The Grand Tour, ale napríklad aj o reláciu Clarkson’s Farm s trochu netradičným Clarksonovým pohľadom na farmárčenie. Obe relácie dostali od vedenia Amazonu výpoveď, avšak s tým, že sa ešte odvysielajú už natočené epizódy a ďalej sa v oboch projektoch nebude pokračovať.

Vzhľadom na obrovskú popularitu Jeremyho Clarksona ho zrejme skôr či neskôr na niektorom televíznom kanáli uvidíme. V akej relácii je však otázne, rovnako ako aj to, čo bude ďalej s populárnou motoristickou šou The Grand Tour.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #BBC #Jeremy Clarkson #Top Gear #Grand Tour
Články podľa značiek