Raju elektromobilov už dnes dochádza elektrina. A bude horšie

Holanďania priznávajú, že razantný nástup elektromobilov môže spôsobiť ich energetickej sieti veľké problémy. Už dnes musia znižovať nabíjací výkon napríklad v Amsterdame.

19.01.2023 16:00
debata (75)
Holandsko podporuje predaj elektromobilov, ale... Foto: ACEA
elektromobil - nabíjanie Holandsko podporuje predaj elektromobilov, ale už dnes prichádza na to, že ich nebude mať čoskoro kde nabíjať. Experti bijú na poplach.

Holandsko je, podobne ako Nórsko, jedným z rajov elektromobilov. I keď tie tvoria zatiaľ len asi tri percentá ich autoparku. Lenže tempo predaja batériových áut prudko rastie a spolu s tým sa objavujú aj nové problémy. Podľa Holandskej asociácie automobilového priemyslu (RAI) nemá elektrická sieť šancu obslúžiť plánovaný počet elektromobilov. V súčasnosti je v tejto krajine približne 100 000 nabíjacích bodov, lenže do roku 2030 ich má byť pol milióna. V praxi to znamená, že každý deň by malo pribudnúť 155 staníc. No je tu oveľa vážnejší problém, než sú samotné nabíjačky.

elektromobilita Čítajte viac Prvý štát chce zakázať predaj elektromobilov! Čítate správne

Už dnes musia napríklad v Amsterdame v špičkách znižovať výkon rýchlonabíjacích staníc. Jednoducho, elektrická sieť je kapacitne na hrane. Čo bude o pár rokov? „V nadchádzajúcich rokoch môže dôjsť k vážnym výpadkom siete,“ varuje Frits van Bruggen, šéf RAI. Analytické centrum ElaadNL je presvedčené, že do dvoch rokov budú v Holandsku stovky štvrtí, kde nebude možné elektrické autá vôbec nabiť. A to majú Holanďania veľké plány aj v oblasti elektrifikácie nákladnej dopravy. Nabíjacie stanice pre úžitkové autá budú pritom potrebovať ešte väčší výkon a byť k dispozícii plný výkon kedykoľvek, aby nemali elektrické nákladiaky prestoje.

Renault Zoe Čítajte viac Elektromobily brutálne zdraželi. Pozrite si 12 ‘najlacnejších‘

Holanďania vypočítali, že do roku 2050 bude elektrifikovaná flotila áut potrebovať štvrtinu súčasnej spotreby elektrickej energie v Holandsku. Asociácia RAI preto bije na poplach a vyzýva vládu, aby boli okamžite prijaté opatrenia na prevenciu proti preťaženiu siete. Jednak investíciami do rozvoja infraštruktúry, ale tiež akceptovaním iných alternatív – vodíka, syntetických palív či plug-in hybridov, ktoré môžu tiež prispieť k plneniu emisných cieľov. Zameranie sa len na batériové elektromobily považuje RAI za riskantné. Holandsko je pritom len malý model toho, čo sa bude čoskoro diať v celej Európe, ktorá sa zaviazala zakázať predaj áut so spaľovacími motormi už od roku 2035.

Kia e-Niro - servis Čítajte viac Rana pre elektromobilistov: Nabíjanie je opäť drahšie, aj 14 eur na 100 km!

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #elektromobily #nabíjačky #nabíjanie elektromobilov
Články podľa značiek