Superintegrator: Nová technológia môže výrazne zmeniť dizajn prednej časti áut

Nová koncepcia systému osvetlenia od spoločností ZKW a LG prepája svetlá s informačným displejom v oblasti prednej masky.

24.01.2023 14:00
Superintegrator Intelligent Vehicle Front  4 Foto:
Superintegrator prepája predné svetlá s displejom, integrovaným do prednej masky.
debata (1)

Na tohtoročnom veľtrhu Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas spoločnosti ZKW a LG Electronics Vehicle Component Solutions spoločne predstavili Superintegrator – inteligentný systému LED osvetlenia a displeja, ktorý úplne mení prednú masku áut.

Táto koncepcia vyvinutá vo Wieselburgu umožňuje okrem iného nechať vyniknúť prednú časť vozidla v akomkoľvek dizajne s podporou softvéru alebo zobrazovať správy. Je to zaujímavé riešenie, pretože na mnohých elektromobiloch v súčasnosti vidno, ako dizajnéri „bojujú“ s faktom, že nepotrebujú vpredu nasávanie vzduchu, no aj tak otrocky kopírujú masky, aké využívajú spaľovacie autá.

Názov Superintegrator odkazuje na kombináciu rôznych technológií, prepájajúcich predné svetlomety s vonkajším displejom, integrovaným do prednej masky. Ten môže teoreticky prechádzať plynulo do svetiel, čo umožní napríklad úplne novo pracovať so systémom denného svietenia, ktorý by mohol byť z hľadiska dizajnu aj variabilný a ponúkal by vodičovi niekoľko „šablón“.

Superintegrator  môže výrazne zmeniť prednú... Foto: ZKW
Superintegrator Superintegrator môže výrazne zmeniť prednú časť áut.

Systém umožňuje aj to, aby vozidlo pozdravilo svojho vodiča, keď sa k nemu priblíži. V prípade elektromobilov sa na displeji môže zobrazovať aj stav batérie a stavové hlásenia, taxíky môžu zobrazovať uvítanie s menom objednávateľov, čo vo väčších mestách zjednoduší identifikáciu správneho taxíku. Vďaka softvérovému ovládaniu možno časť displeja použiť aj na prispôsobiteľné denné svetlo, aby mal vodič počas jazdy individualizovaný vzhľad osvetlenia.

V budúcnosti sa táto koncepcia bude používať na rozšírenú inscenáciu osvetlenia, ale aj na komunikáciu s ostatnými účastníkmi cestnej premávky. Tí by napríklad mohli byť informovaní o tom, že vozidlo je práve v automatickom režime. Druhou vecou je, ako by takéto riešenie predražilo opravu prednej časti autá aj pri relatívne ľahších neodách.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #LG #ZKW #CES 2023 #Superintegrator
Články podľa značiek