Volkswagen začal v Bratislave s predsériovou výrobou Passatu a Superbu

Po otestovaní nových technológií a celého výrobného procesu by sa sériová výroba Passatu a Superbu mohla začať koncom tohto roku.

24.01.2023 10:00
superb Foto:
Prvé sériové Superby a Passaty by z výrobných liniek bratislavského závodu Volkswagen mohli zísť koncom tohto roku.
debata (5)

Koncern VW plánoval vyrábať novú generáciu Passatu a Superbu od roku 2022 vo svojom novom produkčnom závode v Turecku. Volkswagen však tento zámer prehodnotil kvôli komplikovaným vzťahom Turecka so zvyškom Európskej únie (EÚ) a taktiež so Sýriou, na ktorú Turci opakovane útočia prakticky až do súčasnosti.

Aj preto projekt tureckej továrne s kapacitou 300 000 áut ročne koncern v roku 2019 zastavil. Zároveň s tým však musel nájsť riešenie, kde bude Passat a Superb vyrábať. Už vtedy sa medzi potenciálnymi závodmi, ktoré by sa mohli uchádzať o túto úlohu, skloňoval aj bratislavský Volkswagen. A ten investíciu napokon aj získal.

Do bratislavského závodu investoval v... Foto: VW
vw Do bratislavského závodu investoval v súvislosti s prípravou na výrobu Passatu a Superbu materský koncern približne 500 miliónov eur.

Ide približne o 500 miliónov, ktoré koncern vynaložil priamo v súvislosti s nábehom výroby oboch modelov a ďalších 500 miliónov, smerujúcich do ďalšej modernizácie fabriky.

V Bratislave vznikla úplne nová karosáreň, kde sa bude využívať nová generácia automaticky riadených prepravných vozíkov, pribudli automaticky riadené vysokozdvižné vozíky a nová technika a zariadenie sa nainštalovali aj v novej montážnej hale.

Len pre zaujímavosť – aktuálne sa dnes vo fabrike vychystáva a rozváža pre produkciu denne približne 70 000 zásobníkov s výrobným materiálom. So začiatkom výroby nových modelov sa tento počet zvýši o ďalších 11 000 zásobníkov.

Jozef Kabaň Čítajte viac Toto asi nečakal nikto! Slovák Jozef Kabaň končí ako šéfdizajnér Volkswagenu

Všetky dôležité technológie sa finalizovali počas plánovanej zimnej odstávky, ktorá trvala na prelome rokov od 23. decembra do 16. januára. Zároveň sa vykonali aj náročnejšie prestavby priamo na výrobných linkách v karosárňach, lakovni i v montážnych halách. Väčšina z nich súvisela práve s nábehom výroby Superbu a Passatu.

Tieto vozidlá budú integrované do už existujúcej montážnej linky segmentu VW/ ŠKODA, ktorá si vyžiadala okrem iného aj vzhľadom na veľkosť karosérie oboch modelov podstatné prestavby a úpravy. Odstávka samozrejme slúžila aj na pravidelnú generálnu údržbu robotov, automatizačnej techniky a ďalších výrobných zariadení.

Aktuálne už skončila a linky z ktorých budú zrejme už koncom roku schádzať prvé sériové Superby a Passaty sa už testuje naostro, predsériová výroba oboch modelov už beží niekoľko dní.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Volkswagen Slovakia #výroba Passat a Superbu #nová karosáreň
Články podľa značiek