Video samoriadiacej Tesly X z roku 2016 je podvod. Potvrdil to insider

Tesla musela priznať, že jej propagačné video z roku 2016, demonštrujúce autonómne schopnosti, bolo zinscenované. Priznanie súvisí s nehodou, pri ktorej prišiel o život bývalý inžinier spoločnosti Apple Walter Huang.

25.01.2023 11:03
autopilot1 Foto:
Záber z problematického zinscenovaného videa autonómnych schopností Tesly.
debata (4)

Tesla sa snažila už od roku 2016 prezentovať ako prvá automobilka, ktorá ma zvládnutú technológiu autonómneho riadenia. Dnes vieme, že to nebola pravda. Jej Autopilot a jeho neskoršia verzia Full Self-Driving neprekonávala a neprekonáva ničím súčasné systémy na úrovni SAE 2 či 3 a Tesle narobila viac problémov než úžitku. Zákazníci totiž preceňovali schopnosti Autopilota, čo malo za následok viacero havárií. Dnes je Tesla pod lupou Amerického národného úradu pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA, ktorý vyšetruje 38 nehôd, z toho 19 fatálnych, pri ktorých sa predpokladá práve súvislosť so zavádzaním zákazníkov ohľadne schopností systému autonómneho riadenia.

Tesla zima Čítajte viac Tesla dostala v Južnej Kórei pokutu. Vraj klame o zimnom dojazde elektromobilov

Tesla tiež čelí viacerým samostatným súdnym sporom. Jedným z nich je spor súvisiaci so smrťou bývalého inžiniera spoločnosti Apple, Waltera Huanga, ktorý sa vo svojej Tesle zabil v roku 2018. Jeho manželka tvrdí, že smrť Huanga má na svedomí práve autopilot Tesly. Čo je ale zaujímavé, na súd sa dostavil ako svedok Ashok Elluswamy, šéf vývoja Autopilota Tesly. A ten odhalil, že Tesla so svojou technológiou Autopilota vskutku zavádzala. Vyjadril sa totiž k slávnemu videu z roku 2016, ktoré má Tesla na svojej stránke, a ktoré demonštruje plne autonómnu jazdu Tesly X na trase z Menlo Parku do vtedajšieho ústredia Tesly v Palo Alto v Kalifornii.

Pozrite si slávne video Tesly z roku 2016

Podľa videa sa zdá, že vozidlo prešlo celú trasu bez zásahu vodiča a navyše samo zaparkovalo. Elon Musk k videu napísal: „Tesla jazdí sama cez mestské ulice, na okreskách, na diaľnici a potom nájde sama parkovacie miesto“. Niet teda najmenších pochybností o tom, že Tesla demonštrovala Autopilot ako plne funkčný systém autonómneho riadenia. Elluswamy však priznal, že video bolo zinscenované. Tesla pri natáčaní vopred zvolila trasu a vytvorila jej 3D mapu. Vozidlo malo teda neporovnateľne viac dát, ako vtedy vyrábané Tesly s Autopilotom 2.0. Navyše Elluswamy priznal, že pri záverečnom parkovaní musela Tesla použiť druhé auto, pretože prvé vozidlo narazilo počas manévra do plota parkoviska.

Na otázku, či teda video z roku 2016 ukazuje skutočné schopnosti systému Autopilot, dostupného v tom čase v sériových autách, Elluswamy odpovedal: „Nie.“ To je v príkrom rozpore so slovami Elona Muska, hoci Tesla sa teraz snaží tvrdiť, že išlo len o demonštráciu toho, čo raz bude možné. Andrew McDevitt, právnik, ktorý zastupuje Huangovu manželku a ktorý v júli vypočúval Elluswamyho, pre agentúru Reuters povedal, že je „očividne zavádzajúce uvádzať toto video bez akéhokoľvek kontextu a vysvetlenia“. Tesla sa bráni typickým spôsobom, keď tvrdí, že Huang sa nevenoval riadeniu a že smrteľná nehoda bola spôsobená jeho rozptýlením a neefektívnym monitorovaním dopravy“.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #autonómne riadenie #Elon Musk #autopilot #Tesla X #falošné video
Články podľa značiek