Už vieme, aká je budúcnosť Kabaňa. Pripomína ‘zlatý padák‘

Slovenského automobilového topdizajnéra "odložili" do futuristického dizajnérskeho štúdia, ktoré nemá konkrétne spojenie so žiadnou z koncernových značiek.

26.01.2023 10:00
Jozef Kabaň Foto:
Jozef Kabaň dostal funkciu, ktorá s vývojom skutočných áut nemá spoločné absolútne nič.
debata (7)

Pred niekoľkými dňami sme písali, že najznámejší slovenský automobilový dizajnér Jozef Kabaň dostal k päťdesiatke od svojho zamestnávateľa, ktorým je Volkswagen, veľmi nepríjemný darček – vyhadzov z pozície šéfdizajnéra. Vtedy to ešte automobilka nekomentovala, len podľa informácií insiderov mal Kabaň prejsť na inú, bližšie nešpecifikovanú pozíciu v rámci koncernu Volkswagen. Vo funkcii šéfdizajnéra Volkswagenu ho nahradí Andreas Mindt.

Ten začal pracovať vo Volkswagene v roku 1996 po absolvovaní Pforzheim University School of Design. Okrem iného pracoval na dizajne prvej generácie modelu Tiguan a na dizajne exteriéru Golfu 7. V rokoch 2014 až 2021 stál v čele prestavby vonkajšieho dizajnu Audi od Audi A1 až po Audi e-tron GT a od Audi Q3 až po Audi Q8. Od roku 2021 mal ako riaditeľ Bentley Design za úlohu definovať nový dizajnový jazyk Bentley, ktorý bol predstavený minulé leto s modelom Bentley Batur.

A čo bude s Kabaňom? Ten bude zastávať novú a bližšie nešpecifikovanú funkciu kreatívneho riaditeľa koncernu pre „nové projekty mobility“. V praxi to znamená, že sa nebude podieľať na vývoji žiadneho konkrétneho auta, smerujúceho do výroby, ale na futuristických budúcich konceptoch.

Jozef Kabaň - ID. Life Concept Čítajte viac Všetko najlepšie! Najznámejší slovenský dizajnér Jozef Kabaň oslavuje päťdesiatku

K zmene Kabaňovej pozície sa vyjadril Kai Grünitz, člen predstavenstva značky Volkswagen zodpovedný za technický vývoj: „Ako šéfdizajnér značky Volkswagen Jozef Kabaň ukázal, že dizajn zahŕňa viac ako len styling jednotlivých modelov. Svojím dizajnérskym slovníkom už zanechal stopu v celom našom portfóliu. Vo svojej novej úlohe kreatívneho umeleckého riaditeľa bude v budúcnosti úzko spolupracovať s Future Center v Postupime. V mene predstavenstva by som sa mu chcel poďakovať za jeho neochvejné nasadenie ako hlavného dizajnéra." Zároveň informoval oficiálne, že „človekom, ktorý bude formovať dizajnový jazyk Volkswagenu v nadchádzajúcej rozhodujúcej fáze transformácie bude Andreas Mindt“.

Jozef Kabaň - ID. Life Concept Čítajte viac Prezidentka ocenila najznámejšieho slovenského automobilového dizajnéra

Dizajnérske štúdio v Postupime nespadá pod žiadnu zo značiek skupiny. Je kreatívnym centrom, ktoré má svojimi nápadmi a víziami inšpirovať celý koncern Volkswagen Jeho tvorba nemá priamu väzbu na konkrétne značky a ich modely, čiže nepodieľa sa ani na konceptoch produkčných áut blízkej budúcnosti a ani na faceliftoch tých existujúcich. Je skôr miestom na hľadanie nových talentov v oblasti dizajnu, alebo odkladanie „dizajnérov“, ktorí už pre koncern nie sú perspektívni.

Jozef Kabaň, ktorý má za sebou návrhy áut ako Bugatti Veyron, Aud Q5, VW Lupo a niekoľko škodoviek, vrátane Octavie, Superbu a Kodiaqu zrejme vo svojej novej, de facto formálnej, funkcii, znamenajúcej veľký kariérny pokles, zrejme dlho nevydrží.

Jozef Kabaň – kariéra

Jozef Kabaň sa narodil 4. januára 1973 v Námestove. S koncernom Volkswagen bol zviazaný prakticky od čias štúdií, kedy získal od automobilky štipendium. Po doštudovaní pôsobil vo Volkswagene od roku 1999 ako juniorský dizajnér a potom viedol oddelenie exteriérového dizajnu v Audi.

V roku 2008 prešiel do automobilky Škoda Auto. Počas desiatich rokov sa ako šéfdizajnér značky Škoda Auto podieľal na tvorbe modelov Octavia, Fabia tretej generácie, Superb a Kodiaq. Zavŕšením jeho práce v Škode bol model Karoq, ktorý automobilka začala vyrábať v júli 2017 ako nástupcu obľúbeného modelu Yeti.

V roku 2017 prestúpil Kabaň z koncernu Volkswagen do automobilky BMW. V rámci nej kvôli vnútorným konfliktom na krátky čas prestúpil k značke Rolls-Royce. Na jeseň v roku 2019 však BMW aj Rolls-Royce definitívne opustil a po dlhej dobe sa vrátil do koncernu VW. V pozícii šéfdizajnéra Volkswagenu však vydržal len približne dva roky.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Jozef Kabaň #automobilový dizajn #Andreas Mindt
Články podľa značiek