Legendárny Akio Toyoda končí ako šéf najväčšej automobilky na svete

Akio Toyoda šéfoval Toyote od roku 2009, úspešne ju previedol sériou vnútorných aj vonkajších kríz a dokázal z nej spraviť najúspešnejšiu automobilku na svete.

26.01.2023 16:00
Koji Sato (vľavo) a  Akio Toyoda Foto:
Budúci a súčasný šéf: Koji Sato (vľavo) a Akio Toyoda.
debata (2)

Akio Toyoda, dlhoročný šéf japonskej automobilky Toyota Motor odchádza k 1. aprílu zo svojho postu. Šesťdesiatšesťročný Toyoda sa stane predsedom správnej rady. Novým prezidentom a výkonným riaditeľom koncernu bude Koji Sato, doterajší šéf marketingu Toyoty, prezident luxusnej značky Lexus a prezident športovej divízie GAZOO Racing. Sato je považovaný za spojenca Toyodu, zdieľa s ním rovnaký pohľad na vývoj automobilového priemyslu.

Akio Toyoda Čítajte viac Osobnosťou roka v autobrandži je Akio Toyoda. Muž, ktorý neholduje elektromobilom

A rovnako ako Toyoda, nepatrí k „slepo nadšeným“ zástancom elektromobility. „Pokiaľ otázka stojí tak, či eko alebo emócie, vyberám si emócie,“ povedal Sato v rozhovore pre server Automotive News v roku 2020, krátko po svojom vymenovaní za šéfa Lexusu. Sato je považovaný za jedného z najbližších spolupracovníkov Toyodu, ktorý napríklad koncom uplynulého roku kritizoval niektorých svojich kolegov za to, že aj keď „majú z elektromobilov obavy, nemajú tú guráž protestovať.“ Viac si môžete prečítať v tomto článku:

Akio Toyoda Čítajte viac Šéf Toyoty tvrdí, že autopriemysel sa bojí kritizovať elektromobily

Akio Toyoda, ktorý je vnukom zakladateľa Toyoty, Kiichira Toyodu, stál na čele koncernu od roku 2009 a značku previedol mimoriadne turbulentným obdobím. Prevzal ju v čase, keď sa uprostred globálnej finančnej krízy dostala do prvej prevádzkovej straty po 70 rokoch.

Krátko na to čelil megakauze, spojenej so zvolávacou akciou miliónov áut kvôli ich náhlemu zrýchľovaniu a vzápätí Japonsko postihlo cunami, nasledované haváriou jadrovej elektrárne. Potom prišla covidová kríza, čipová kríza a vojna na Ukrajine. Toyoda nielenže previedol automobilku suverénne všetkými krízami, ale urobil z nej najúspešnejšiu automobilovú značku na svete, ktorá je z hľadiska predaja aj výroby aktuálne na vrchole.

Toyota-GR Corolla-2023 Čítajte viac Toyota 'valcuje': Toto je 10 najpredávanejších áut sveta za 1. polrok

Za odchodom Toyodu netreba hľadať žiaden vnútorný boj. Ako sám opakovane vyhlasoval, Toyotu previedol úspešne obdobím veľkých svetových kríz, je s „touto značkou skrz-naskrz prerastený“. Podľa vlastných slov jednoducho cíti, že sa blíži doba veľkých zmien, ktorým by mal čeliť niekto mladší, pretože on ako manažér je spojený „so starými časmi“ a pre prechod do ďalšej éry Toyota potrebuje novú krv.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Lexus #Akio Toyoda #najväčšia automobilka #Koji Sato
Články podľa značiek