Renault Espace: Tak predsa nekončí! Zachránil ho Austral

Nová generácia Espace bude opäť vlajkovou loďou Renaultu. S tými predchádzajúcimi však nebude mať naozaj nič spoločné. Spoznáme ju už na jar.

27.01.2023 18:00
debata (1)
Nový Espace bude SUV. Vytvoria ho predĺžením... Foto: Renault
Renault Espace - prvé foto 2023 Nový Espace bude SUV. Vytvoria ho predĺžením Australu. Žlté E na konci názvu je jasný znamením, že Espace počíta so širokou elektrifikáciou.

Už vlani v marci zastavil Renault výrobu modelu Espace a tiež limuzíny a kombi Talisman. Mnohí sa domnievali, že oba zamieria definitívne do minulosti, vrátane legendárneho Espace, ktorému v predajoch nepomohla ani premena na crossover. Predaje jednoducho pikovali nadol. Tento priestor mal vyplniť model patriaci do oveľa populárnejšieho segmentu – SUV.

Renault Austral - 2022 Čítajte viac Renault Austral: Toto nie je iba nové SUV. Nahradí Koleos, Talisman aj Espace

Dnes ho poznáme pod názvom Austral. Od začiatku sa však šepkalo, že z Australu vznikne viacero verzií, pretože v dnešnej podobe je skôr nástupcom nie príliš úspešného Koleosu. Očakávala sa predĺžená verzia s troma radmi sedadiel, ktorá by oslovila bývalých priaznivcov Espace, a potom SUV-kupé, ktoré by bolo odpoveďou pre tých, ktorí holdovali skôr Talismanu. A aj sa tak stane.

Renault - aplikácia Waze Čítajte viac Renault zavádza ako prvý navigáciu Waze rovno do áut

No najväčším prekvapením je fakt, že predĺžený Austral nedostane tradičný prívlastok Grand Austral, ale opäť oživí názov Espace! Tentoraz však už bude súťažiť s konkurentmi ako Škoda Kodiaq, Seat Tarraco, VW Tiguan Allspace, prípadne Peugeot 5008. Základom sa stane platforma CMF-CD, známa z Australu, ktorá je pripravená aj pre plug-in hybridný pohon.

Renault Espace - 2020 Čítajte viac Renault ‘odpískal‘ dva modely. Nahradí ich Australom

Možno aj preto vidíme na prvej zverejnenej skici nápis Espace, kde je posledné písmeno E zvýraznené žltou farbou. Čistý elektromobil neočakávame. Či však dostane Espace aj pohon oboch náprav, nie je isté, pretože „predĺžený Austral“ má byť v prvom rade pohodlným korábom na dlhé trasy. Veď aj Austral má iba jedinú verziu s pohonom 4 × 4.

Renault - riadenie všetkých kolies 4Control Čítajte viac Renault vylepšil riadenie 4Control. Z SUV urobí hatchback

Zato je potvrdené riadenie štyroch kolies 4Control. Renault tiež sľubuje variabilitu kabíny, na ktorú boli zákazníci Espace vždy zvyknutí. K dispozícii bude 5– a 7-miestna verzia. Očakávame, že modernú palubnú dosku a infotainmet openR link si Espace požičia z Mégane E-Tech a Australu. Viac sa dozvieme na jar, keď má nový Espace naplánovaný svetový debut.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #SUV #Renault Espace #Renault Austral
Články podľa značiek