Koniec spaľovacích motorov? GM práve do nich ‘nalial‘ 854 miliónov dolárov

Za „veľkou mlákou“ je, zdá sa, všetko inak. Na úplný koniec veľkých benzínových motorov to nevyzerá. Možno aj na základe megaproblémov, ktoré GM priniesli jeho elektromobily.

27.01.2023 14:00
debata (5)
Nový benzínový 8-valec by mal poháňať množstvo... Foto: Chevrolet
Chevrolet Corvette Stingray - 2020 Nový benzínový 8-valec by mal poháňať množstvo SUV a pikapov koncernu GM. No nie je vylúčené, že ho nakoniec nájdeme aj pod kapotou kultového kupé Chevrolet Corvette.

Ešte v roku 2021 koncern GM oznámil, že do roku 2025 predstaví celkom 30 nových elektromobilov. Na tento projekt vyčlenil americký automobilový gigant extrémnych 27 miliárd dolárov. Netušíme, nakoľko sú tieto plány stále aktuálne, ale doterajšie skúsenosti GM s elektrifikáciou nenasvedčujú tomu, že by mal veľa dôvodov pokračovať týmto tempom. Spomeňme napríklad megaškandál s požiarmi elektrického hatchbacku Chevrolet Bolt a Opelu Ampera, pri ktorých bol koncern nútený vymeniť chybné batérie od LG Chem v celej produkcii. Táto ukrutne drahá zvolávacia akcia stále pokračuje a jej koniec je v nedohľadne. Straty sa odhadujú na 1,8 miliardy dolárov, i keď podieľať sa na nich bude z väčšej časti kórejský dodávateľ.

General Motors Čítajte viac Návrat kráľa: GM v USA predbehol Toyotu a je opäť americkou jednotkou

Sľubne sa ale nevyvíja ani predaj ambiciózneho elektrického pikapu a SUV GMC Hummer EV, ktorých výroba bola spustená na jeseň 2021. Hoci sa GM chválil obrovským záujmom, zatiaľ má na konte len asi 800 registrácií. Údajne má mať tento elektrický obor takú veľkú spotrebu energie, že odrádza aj environmentálnu komunitu zákazníkov. GM preto nemieni zanevrieť na klasiku. Nič iné mu ani neostáva. Koncern práve oznámil, že investuje 854 miliónov dolárov do modernizácie štyroch amerických závodov v súvislosti s nábehom výroby šiestej generácie benzínových osemvalcov, ktoré by mali nahradiť aj známe agregáty 6,2 LT2 z Corvette C8 a tiež LT5 z Corvette ZR1 C7.

Chevrolet Bolt - požiar Čítajte viac GM chce späť do Európy? Jeho šéfka sa už teší. To azda nie!

Samozrejme, toto sú len čerešničky na torte, v prvom rade je nová, úspornejšia jednotka určená do širokého spektra SUV a pikapov. Spomeňme Chevrolet Silverado, GMC Sierra, Cadillac Escalade alebo GMC Yukon a Chevrolet Tahoe. Bližšie technické informácie sú zatiaľ tajomstvom, ale predpokladáme, že nový 8-valec bude vyzbrojený viacerými úspornými technológiami. Najväčšia časť investície, až 579 miliónov, zamieri do závodu Flint Engine Operations v Michigane, ktorý sa podieľa na výrobe a obrábaní bloku, hlavy a kľukového hriadeľa. Navyše tu bude prebiehať celková montáž. Ďalších 216 miliónov dolárov získa závod Bay City, ktorý sa špecializuje na výrobu vačiek a ojníc. Zvyšok poputuje do podnikov GM Defiance v Ohiu a Rochester v New Yorku.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #GM #General Motors #spa2ovacie motory
Články podľa značiek