Tesla hlási rekordný rok. Pomohlo jej radikálne zníženie cien

Vlani bojovala Tesla s poklesom dopytu. Zareagovala znížením cien. Zdá sa, že jej to vyšlo. Posledný štvrťrok aj celý rok 2022 bol totiž opäť rekordný.

30.01.2023 12:00
Tesla Model 3 - Požičovňa NextMove
Tesla vlani dodala zákazníkom rekordných 1,31 milióna vozidiel. Najlepšie spomedzi konkurentov sa vyrovnala s pandémiou aj s čipovou krízou.
debata

Tesla hlási rekordný rok. A to z hľadiska príjmov, prevádzkového zisku, čistého zisku aj predaja vozidiel. Tých dodala zákazníkom 1,31 milióna kusov, z toho 405 278 v poslednom štvrťroku 2022. Predaj stúpol o približne 40 %. Príjmy Tesly narástli medziročne o 51 % na 81,5 miliárd dolárov. Čistý zisk predstavoval 12,6 miliárd dolárov. Ten narástol dokonca až o 128 %.

Tesla si v posledných rokoch vedie lepšie ako zvyšok odvetvia a zvyšuje tržby a zisk na nové rekordy. Lepšie ako konkurenti zvládla pandémiu a problémy s globálnym dodávateľským reťazcom. Jej nedávne výrazné zníženie cien však znamená, že sa pokúsila stimulovať dopyt na úkor ziskovej marže, upozornila agentúra Reuters.

Tesla S - 2021 Čítajte viac Tesla kapitulovala. Do áut vracia normálny volant

Generálny riaditeľ Elon Musk ešte v decembri povedal, že radikálna zmena vo vývoji úrokových sadzieb ovplyvnila cenovú dostupnosť všetkých áut. V taktike zlacňovania pokračuje Tesla aj tento rok. Začiatkom januára znížila ceny plošne až o 20 %. Zároveň je to tvrdý odkaz konkurencii o tom, že Tesla sa nemieni vzdať pozície jednotky na trhu elektromobilov.

autopilot1 Čítajte viac Video samoriadiacej Tesly X z roku 2016 je podvod. Potvrdil to insider

Hrubé marže automobilky Tesla by podľa údajov spoločnosti Visible Alpha mohli tento rok klesnú na 25 percent z 29 percent v roku 2022. Momentálne pracuje Tesla na zvyšovaní produkcie v Berlíne a Austine. Zvyšujúcim sa predajom by tak mohla zakryť nižšie marže. Na zlacňovanie už zareagovali aj niektorí čínski výrobcovia elektromobilov. Napríklad XPeng a Seres.

Tento rok by chcela Tesla predať až 1,8 milióna vozidiel, čo by predstavovalo nárast o ďalších 40 % v porovnaní s rokom 2022. Novinkou by mal byť dlho sľubovaný pikap Cybertruck, ktorého výroba by sa mala začať rozbiehať v lete. Masovejšiu produkciu máme ale očakávať až v priebehu budúceho roka.

Tesla S - 2021
Tesla S - 2021
+13Tesla S - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla
Články podľa značiek