VW môže zabudnúť. Najväčší konkurent Tesly bude z Číny

Nie je to tak dávno, čo Elon Musk považoval za najväčšieho potenciálneho konkurenta nemecký koncern Volkswagen. Teraz sa však domnieva, že svetovou dvojkou sa stane niektorá z čínskych automobiliek.

01.02.2023 12:00
debata (3)
Čínske elektromobilky napredujú takým tempom,... Foto: BYD
BYD - výroba Čínske elektromobilky napredujú takým tempom, že niektorá z nich sa stane pravdepodobne úhlavným konkurentom Tesly. Môže ísť aj o značku BYD, ktorá vlani vyrobila aj s plug-in hybridmi viac áut ako Tesla.

Ešte pred rokom považoval Elon Musk za najväčšieho konkurenta Tesly koncern VW. Bolo to v časoch, keď opraty nemeckého výrobcu áut držal v rukách Herbert Diess, veľký zástanca elektromobility. S Muskom mali dokonca priateľský vzťah, pričom Musk netajil, že Diess je jeho „kôň“ v snahe zmeniť svet automobilovej výroby smerom k elektromobilite. Lenže Diess skončil za dramatických okolností v čele koncernu vlani a nový šéf Oliver Blume z Porsche je v elektrických ambíciách o čosi opatrnejší. Zato čínski výrobcovia sa do elektromobilov pustili takpovediac po hlave. Preto sa netreba čudovať ani zmene názoru Elona Muska.

Čína - prístav Peking Čítajte viac Šéf Stellantisu varuje pred Čínou: Ak nezasiahneme, dôjde k ‘strašnému boju‘

Ten na nedávnom vyhlásení výsledkov spoločnosti uviedol, že hlavným konkurentom Tesly sa zrejme stane niektorá z čínskych automobiliek. Informovala o tom agentúra Bloomberg. „Pracujú najusilovnejšie a najmúdrejšie,“ odpovedal Musk na otázku ohľadom čínskych automobiliek, ktoré považuje za najväčšiu konkurenciu na svete. „Mysím si, že druhá za Teslou bude pravdepodobne nejaká čínska spoločnosť,“ dodal. Musk Čínu veľmi dobre pozná. Od roku 2021 Tesla v Šanghaji vyrába vozidlá Tesla Y a Tesla 3. Na rast čínskej konkurencie musela dokonca zareagovať znížením cien. Naposledy začiatkom januára.

Tesla Model 3 - Požičovňa NextMove Čítajte viac Tesla hlási rekordný rok. Pomohlo jej radikálne zníženie cien

Zníženie cien však oznámili aj ďalší čínski výrobcovia automobilov. Z miestnych hráčov to boli okrem iného spoločnosti Xpeng či Aito, za ktorou stojí podnik Huawei Technologies. Najväčším čínskym výrobcom elektromobilov je v súčasnosti spoločnosť BYD. Tá vlani v predajoch Teslu prekonala, ak sa vezmú do úvahy popri čisto elektrických vozidlách aj jej hybridy. Tesla vlani v Číne vyrobila napriek prísnej protipandemickej politike viac ako 710-tisíc elektromobilov, čo predstavuje 52 percent jej celosvetovej produkcie.

polestar Čítajte viac Automobilky začali tichý odchod z Číny. Dôvodom nie je len covid

Ak sa neobjavia nejaké neočakávané problémy, mohla by sa tento rok celosvetová produkcia automobilky Tesla podľa Muska priblížiť k dvom miliónom vozidiel. Analytická spoločnosť BloombergNEF očakáva, že v roku 2023 vzrastú predaje Tesly až o 40 percent a jej Model Y sa stane najpredávanejším elektromobilom na svete. Čistý zisk Tesly vo štvrtom štvrťroku vzrástol medziročne o 59 percent na rekordných 3,69 miliardy USD (3,4 mld. €). Tržby stúpli o 37 percent na 24,3 miliardy dolárov. Podporili ich rekordné dodávky vozidiel. Tesla už skôr uviedla, že za celý rok dodala zákazníkom rekordných 1,31 milióna vozidiel. Naproti tomu koncern VW vyrobil vlani „len“ 572 100 elektric­kých áut.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #Tesla
Články podľa značiek