Toto je TOP 10 najpredávanejších áut roka 2022. Tesla útočí na prvé priečky

Je to neuveriteľné, ale automobilka, ktorá predstavila svoj prvý model len v roku 2011, má v zozname 10 napredávanejších áut sveta za rok 2022 hneď dva modely. Toyote ale zatiaľ nestíha.

03.02.2023 07:00
debata
Tesla šokovala prienikom dvoch modelov do... Foto: Tesla
Tesla Y - 2020 Tesla šokovala prienikom dvoch modelov do rebríčka desiatich najpredávanejších áut sveta.

Automobilky majú za sebou ťažký rok. Čipová kríza, výpadky v dodávateľskom reťazci pre vojnu na Ukrajine, odstávky výroby z dôvodu pandémie, strata ruského trhu aj inflácia, ktorá zvýšila ceny, sa podpísali na nižšej produkcii áut. A tiež na nižších predajoch. Pád registrácií zaznamenali všetky kontinenty. Tieto zmeny zasiahli aj rebríček najpredávanejších áut planéty za rok 2022, ktorý zverejnila agentúra Focus2move. Čelo tabuľky však ostáva bez zásadných zmien. Dominantným hráčom je totiž Toyota. Vďaka Corolle a SUV RAV4 obsadila hneď dve prvé priečky. Oba modely však zaznamenali medziročný pokles predaja.

Najpredávanejším autom planéty ostáva Toyota... Foto: Toyota
Toyota Corolla - 2022 Najpredávanejším autom planéty ostáva Toyota Corolla. I keď aj tá sa musela zmieriť s medziročným poklesom predaja.

Platí to aj o svetovej trojke, pikape Ford F-series. Aj tak je jeho výkon obdivuhodný, najmä ak si uvedomíme, že tento americký full-size truck si musí vystačiť na rozdiel od globálnej Corolly či RAV4 s jediným trhom, ktorým je severná Amerika. Najväčšie prekvapenie však nájdeme na priečke s číslom 4. Prebojovala sa sem totiž elektrická Tesla Y. To je priam neuveriteľné, pretože svoj prvý model predstavil tento americký „startup“ len v roku 2011. Dnes Tesla doslova drví nedávne ikony. Nestačí na ňu VW Golf ani Honda Civic, ktoré už nie sú ani len súčasťou TOP 10. Tesla Y dala príučku dokonca aj piatej Toyote Camry a Honde CR-V na šiestom mieste.

Americký pikap Ford F-150 je tretím... Foto: Ford
Ford F-150 Lightning - 2022 Americký pikap Ford F-150 je tretím najpredávanejším autom sveta za minulý rok. A to si musí vystačiť so severoamerickým kontinentom.

To ale nie je koniec ťaženia Tesly. V prvej desiatke má totiž aj model 3, ktorý sa umiestnil pred Chevroletom Silverado, Hyundaiom Tucson a Toyotou Hilux. Modely Tesly sú zároveň jediné, ktoré vykázali výrazný rast registrácií. Tesla Y o 88 % a Tesla 3 o 4,3 %. Pritom musela Tesla znášať dôsledky nulovej tolerancie Číny k pandémii Covid-19, ktorá viedla k odstávkam jej kľúčového závodu v Šanghaji, kde vzniká približne polovica všetkých vozidiel Tesla. Je to ohromný úspech, pretože ešte nedávno bola Tesla terčom posmeškov viacerých vrcholových manažérov automobilového priemyslu. Dnes Elon Musk so svojimi štyrmi továrňami rozdáva karty. Vlani vyrobila Tesla približne 1,3 milióna áut a v tomto roku chce atakovať hranicu dvoch miliónov. Rebríček najpredávanejších áut za rok 2023 môže teda priniesť ďalšie prekvapenia.

Tesla Model 3 - Požičovňa NextMove Čítajte viac Tesla hlási rekordný rok. Pomohlo jej radikálne zníženie cien

Znamená ale úspech Tesly aj úspech elektromobilov? Iste áno, ale zatiaľ má v rebríčku TOP 10 jasnú prevahu osem modelov so spaľovacím motorom. Narušiť ich pozíciu nebude ľahké, pretože elektromobily nie sú zatiaľ vhodné pre všetky regióny. Len ťažko sa presadzujú kdesi v Afrike, Indii či v Južnej Amerike. Oveľa lepšie sa tu cítia hybridy od Toyoty.

Pokračujte v článku a pozrite si 10 najpredáva­nejších áut sveta

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Hyundai #Honda #Ford #Tesla #Chevrolet
Články podľa značiek