BMW si patentovalo ešte väčšie ľadvinky. Budú digitálne

Dizajn typických ľadviniek BMW v posledných rokoch polarizuje. Veľkosťou aj tvarom. Zdá sa ale, že stále nie sme na konci ich zväčšovania. Ukazujú to nové patentové snímky.

06.02.2023 18:00
debata (4)
Mníchovská automobilka plánuje spojiť ľadvinky,... Foto: BMW
BMW - digitálne ľadvinky Mníchovská automobilka plánuje spojiť ľadvinky, svetlá a senzory do obrieho digitálneho panelu. Ten môže zobrazovať prakticky čokoľvek.

S príchodom modernizovaného BMW radu 7 predstavilo BMW aj gigantické predné ľadvinky. Vyvolali poriadny rozruch, podobne ako ľadvinky na novom BMW radu 4, ktoré zas získali vertikálny tvar. Ak si ale myslíte, že ďalšie zväčšovanie neprichádza do úvahy, ste na omyle. Na svet sa totiž dostali nové patentové snímky BMW, ktoré naznačujú presný opak. Typický dizajnový znak mníchovskej automobilky prejde ďalšou evolúciou či skôr revolúciou.

BMW i Vision Dee (2023) Čítajte viac BMW Dee: Na CES v Las Vegas predstavil Mníchov čisté sci-fi

BMW plánuje totiž vytvoriť predný panel, ktorý bude integrovať ľadvinky, svetlá, senzory a kamery asistenčných systémov do jediného celku. Tento panel bude vskutku obrovský. Posunom je, že má ísť o digitálne riešenie. Panel bude totiž zároveň displejom, takže v deaktivovanom stave bude čierny a nepriehľadný. Po aktivácii sa na ňom zjavia virtuálne ľadvinky, pretože elektrický pohon si nevyžaduje klasické vstupy vzduchu. Dizajn ľadviniek bude možné meniť vďaka zobrazovacím schopnostiam displeja, podobne ako dizajn denných svetiel.

BMW M3 CS Čítajte viac BMW M3 CS: Brutálny sedan pritvrdzuje limitovanou sériou. ‘Karbónom’ nešetrí

Podobne to bude s reflektormi. Predpokladá sa, že po aktivácii svetiel zabudovaných v prednom paneli sa časť krytu stane transparentná, aby umožnila prechod svetelných lúčov na vozovku. A potom je tu ešte jedna vychytávka. Aby digitálna maska fungovala za každých okolností, napríklad aj v tuhých mrazoch, BMW ráta s jej vyhrievaním. Hoci nás od nového riešenia ešte delí zopár rokov, predstavu o ňom dala automobilka nedávno v Las Vegas, kde na veľtrhu CES predstavila koncepčný elektromobil BMW i Vision Dee, tiež vybavený digitálnou maskou E-Ink. I keď v o čosi menej kontroverznom dizajne.

BMW - digitálne ľadvinky
BMW - digitálne ľadvinky
+2BMW - digitálne ľadvinky

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #dizajn
Články podľa značiek