Výroba elektromobilov na Slovensku prudko vzrastie. Zapojí sa Trnava, Nitra, Žilina aj východ

Na Slovensku budeme vyrábať stále viac elektromobilov. Aktuálne tvoria asi 15 percent zo všetkých nových áut. Na zmenu výroby sa už pripravuje aj automobilka pri Trnave. V Žiline spustia výrobu elektromobilov v roku 2025, Volvo na východnom Slovensku v roku 2026 a Jaguar Land Rover do konca dekády.

07.02.2023 12:00
debata
Slovensko má šancu stať sa už do konca dekády... Foto: Robert Hüttner, Pravda
automobilka PSA, Trnava Slovensko má šancu stať sa už do konca dekády jedným z najväčších výrobcov elektromobilov v Európe.

Z výrobných liniek v Trnave ročne zíde vyše 300-tisíc áut, štvrtina z nich s ekologickým pohonom. Už o dva roky by mal ich podiel tvoriť viac ako polovicu. Transformácia výroby sa začne od apríla. Informovala o tom RTVS. Hovorca automobilky Stellantis Michal Nič pre RTVS povedal, že nový model začnú vyrábať v januári 2024. Postupný nábeh avizujú do septembra alebo októbra 2024. Celková investícia je na úrovni 180 miliónov eur. O aký model alebo modely pôjde, je zatiaľ tajomstvom. Mohlo by ale ísť o elektrického nástupcu Citroënu C3.

Podľa odborníkov sú zmeny nevyhnutné aj v ostatných závodoch u nás. Automobilky vo vyjadreniach zostávajú skôr vo všeobecnej rovine, o konkrétnych plánoch pre závody zatiaľ nehovoria v Bratislave, Žiline ani v Nitre. „Naším cieľom je dosiahnuť nulové emisie uhlíka v rámci dodávateľského reťazca, produktov a operácií do roku 2039. Všetky modely budú dostupné v čisto elektrickej forme do konca desaťročia,“ skonštatoval hovorca Jaguar Land Rover Slovensko Dávid Košťál.

superb Čítajte viac Volkswagen začal v Bratislave s predsériovou výrobou Passatu a Superbu

„Ak by výroba neprechádzala na elektromobily, tak by sme postupne strácali trhy, konkrétne sme zhodnotili, že aktuálne by sme prišli o asi 74 percent našich geografických trhov,“ podotkol riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektromobilitu Patrik Križanský. Výroba elektromobilov stúpne aj v žilinskej Kii. Centrála automobilky už totiž potvrdila, že od roku 2025 bude na Slovensku vyrábať elektromobil veľkosti Kie Ceed. Vylúčená nie je ani výroba dvoch nových elektrických crossoverov.

A k výrobcom elektromobilov sa od roku 2026 pridá aj Volvo vo svojom novom závode na východnom Slovensku v priemyselnom parku Valaliky, do ktorého investuje 1,2 miliardy eur. Pôjde o fabriku určenú len pre elektrické modely s ročnou kapacitou 250 000 kusov. Zatiaľ čo produkcia elektromobilov bude rásť, ich počet na cestách sa zvyšuje len pomaly. Pomôcť by mohli opatrenia, ktoré si štát zadefinoval aj v akčnom pláne pre elektromobilitu. Ten musí ešte odobriť vláda.

ZDROJ: RTVS

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Slovensko #výroba #VW #Volvo #elektromobily #Jaguar Land Rover #Stellantis
Články podľa značiek