InoBat chce na Slovensku vytvoriť gigafabriku spolu s Číňanmi

InoBat oznámil ďalšie strategické partnerstvo - tentokrát s americkou divíziou čínskej spoločnosti Hefei Gotion High-Tech Power Energy.

09.02.2023 12:00
inobat Foto:
InoBat podpísal dohodu s čínskou spoločnosťou Hefei Gotion High-Tech Power Energy.
debata

O startupe InoBat sa začalo výraznejšie hovoriť začiatkom roku 2020. Táto spoločnosť má v pláne vyrábať vo Voderadoch prémiové batérie „na mieru“, presne podľa požiadavky výrobcov elektromobilov. Ale tiež pre autobusy či letecký priemysel.

Odvtedy InoBat kúpil vo Voderadoch výrobnú halu, ktorú v polovici roku 2021 začal prestavovať a približne do roka plánoval jej prestavbu ukončiť. Aktuálne čaká na výrobnú linku, ktorá by už mala byť naložená na lodi a putovať do Európy.

InoBat v posledných mesiacoch zverejnil niekoľko zaujímavých informácií. Napríklad, že získal perspektívneho investora v podobe jednej z najväčších ťažobných spoločností na svete Rio Tinto, že má podpísané zmluvy s niektorými spoločnosťami na dodávky svojich produktov alebo aspoň memorandá o spolupráci (SOR, Lilium) a tiež to, že plánuje s výrobou expandovať.

Chcel/chce získať už existujúce alebo postaviť dva nové závody na výrobu batérií v západnej a vo východnej Európe. Skloňovalo sa Španielsko, Chorvátsko, ale aj podnik Britishvolt vo Veľkej Británii. Rovnaký zámer má podľa jeho predstaviteľov aj v USA. Najnovšie InoBat zverejnil informáciu, že bude pri vývoji komponentov spolupracovať s americkou divíziou čínskej spoločnosti Hefei Gotion High-Tech Power Energy, sídliacej v Silicon Valley. Uviedli to po podpísaní memoranda v Bratislave.

Spoločne budú pracovať na vývoji batériových článkov v novom výrobnom podniku s kapacitou až 40 GWh. „Veríme, že táto spolupráca prinesie obojstranne výhodné výsledky a vytvorí lepšiu budúcnosť v oblasti batérií,“ uviedol prezident americkej divízie spoločnosti Steven Cai. Súčasťou obchodného plánu Gotion High-Tech je vytvoriť 100 GWh výrobnej kapacity batérií na zámorskom trhu do roku 2025 a viac sa presadiť v Európe.

Faktom však je, že zatiaľ InoBat nevyrobil autorsky pre komerčný trh ani jedinú batériu. Navyše prakticky v rovnakom čase ako InoBat oznámila Tesla svoj projekt novej gigafactory v Berlíne a medzičasom ju stihla kompletne postaviť a spustiť v nej aj sériovú výrobu. A k tomu má InoBat zatiaľ poriadne ďaleko. V každom prípade by bolo fajn, ak by spoločnosť svoj zámer spustenia výroby batérií na Slovensku dotiahla do konca, pretože takýto závod tu naozaj chýba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #InoBat #výroba batérií #gigafabrika #baterkáreň
Články podľa značiek