Škoda Enyaq RS sa predriftovala priamo do Guinnessovej knihy rekordov

Až dva rekordy zapísané do Guinnessovej knihy sa podarilo dosiahnuť Škode s jej elektrickým SUV Enyaq RS iV. Potrebovala k tomu päť dní, zamrznuté švédske jazero aj profesionála za volantom.

09.02.2023 14:00
debata
Škoda vybrala na zlomenie rekordov elektrické... Foto: Škoda-Auto
Škoda Enyaq RS iV - dva guinnessove rekordy Škoda vybrala na zlomenie rekordov elektrické SUV Enyaq RS iV, teda najvýkonnejšiu verziu.

Celé sa to odohralo v meste Krokom v strednom Švédsku, ktoré leží približne dvadsať kilometrov od známejšieho mesta Östersund. Bol štvrtok 19. januára 2023, 11 hodín predpoludním, ale slnečné svetlo bolo v týchto zemepisných šírkach nedostatkovým tovarom. Jazero Stortjärnen poskytlo hrubou vrstvou ľadu dokonalé podmienky. Škodovácky tím strávil na mieste už štyri dni. Tie predchádzajúce venoval tréningovým jazdám s rôznymi kombináciami pneumatík. Na dosiahnutí dokonalého driftu sa pracovalo počas piatich dní pri teplotách pod bodom mrazu celkovo 18 hodín. Cieľ? Dva nové svetové rekordy v driftovaní na ľade.

Škoda Enyaq iV 60 a Coupé RS iV 80 - test spotreby 2022 Čítajte viac Test spotreby a nabíjania : Škoda Enyaq Coupé RS iV 80 vs. Enyaq iV 60

Za volant vozidla Škoda Enyaq RS iV si sadol motoristický novinár Richard Meaden, ktorý si ako svedka priviedol rozhodcu z Guinnessovej knihy rekordov a medzinárodného rozhodcu pre driftovanie Davida Kalaša. Meaden v roku 2011 stanovil nový rýchlostný rekord Southern Californian Timing Association (SCTA) pre sériové vozidlo s dvojlitrovým motorom s nútenou indukciou, a to 365,45 kilometra za hodinu. Rekord absolvoval s vozidlom Škoda Octavia RS na legendárnych soľných pláňach Bonneville v USA. Návrat po 11 rokoch mal však elektrickú príchuť.

Foto: Škoda-Auto
Škoda Enyaq RS iV - dva guinnessove rekordy

Meaden si totiž sadol za volant celkom iného modelu s prívlastkom RS, aby vytvoril ďalšie rekordy, dokonca dva, ktoré budú zapísané do Guinnessovej knihy rekordov. Prvým z nich je „Najdlhší súvislý drift vozidla na ľade“, druhým „Najdlhší súvislý drift elektromobilu na ľade (elektromobilu)“, to všetko v rovnakom aute. Obvod kruhovej dráhy na jazere mal presne 188,496 metra. Richard Meaden udržal celkom nové SUV Škoda Enyaq RS iV v kontrolovanom šmyku 7,351 km, čím prekonal doterajší rekord 6,231 km dosiahnutý vlani v Číne s benzínovým autom.

Škoda Enyaq - test 2022 Čítajte viac Test: Škoda Enyaq iV 60 – menšej batérie sa nebojte. A ešte ušetríte

Počas 15 minút a 58 sekúnd rekordnej jazdy vozidlo 39-krát obkrúžilo driftovací okruh, pričom dosiahlo maximálnu rýchlosť 48,69 km/h a v najpomalšom bode išlo rýchlosťou 31,64 km/h. Nový držiteľ rekordu Richard Meaden svoj triumf okomentoval slovami: „Byť znovu za volantom ďalšej rekordnej škodovky je výnimočný pocit. Dve rôzne miesta, soľné pláne Bonneville v USA a zamrznuté jazero v Škandinávii a dva rôzne rekordy v dvoch výrazne odlišných autách. Kto by si bol pomyslel, že raz budeme driftovať s elektromobilom na ľade? Len to ukazuje, ako sa automobilový svet mení a aké je to zaujímavé.“

Špeciálna obuv

Štandardné sériové vozidlo použité na vytvorenie rekordu bolo vybavené dvadsaťpalcovými kolesami z ľahkej zliatiny. Pneumatiky Michelin 245/35-R20 pre zimné preteky dodané lokálnym reťazcom Däckproffsen mali 600 päť milimetrových hrotov zabezpečujúcich lepšiu trakciu a riadenie na zamrznutom povrchu, na ktorom sa o nejakej priľnavosti nedalo hovoriť. Pneumatiky Nokian Hakkapelitta 255/45-R20 nasadené na zadných kolesách mali 300 dvojmilime­trových hrotov, čo sa ukázalo ako ideálna kombinácia pre kontrolovaný šmyk na 40 cm hrubom ľade.

Škoda Enyaq RS iV - dva guinnessove rekordy Foto: Škoda-Auto
Ice Drift 18 56e1b6e8-1920x1280 Škoda Enyaq RS iV - dva guinnessove rekordy
Škoda Enyaq RS iV - dva guinnessove rekordy
Škoda Enyaq RS iV - dva guinnessove rekordy
+5Škoda Enyaq RS iV - dva guinnessove rekordy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #Škoda #elektromobily #Škoda-Auto #Guinnessova kniha rekordov #Škoda EnyaqiV #Škoda Enyaq RS iV
Články podľa značiek