Thule má revolučný box, ktorý nezvyšuje spotrebu. Vozíte ho za autom

Testy ukazujú, že pri jazde s boxom, pripevneným na ťažné zariadenie dokonca spotreba auta mierne klesla.

15.02.2023 14:00
Thule Arcos Foto:
Úložný box Thule Arcos sa pripevňuje na ťažné zariadenie.
debata (24)

Napísali by sme, že spoločnosť Thule predstavila revolučný strešný box, ale pri modeli Arcos to nejde. Nevozíte ho totiž na streche, ale za autom, umiestňuje sa na špeciálnu konštrukciu na ťažné zariadenie. Výhodou tohto riešenia je oveľa lepšia aerodynamika. Navyše takýto box možno využiť aj na autách, na ktorých konštrukcia strechy použitie strešného boxu nedovoľuje. To sú napríklad niektoré elektromobily. Pri ich obmedzenom dojazde je box, ktorý naň nemá žiadny negatívny vplyv, takmer ideálnym riešením.

Úložný box Thule Arcos.
Úložný box Thule Arcos.
+2Úložný box Thule Arcos.

Spoločnosť Thule toto konštrukčné riešenie prepravného boxu podrobila komplexnému testovaniu s tým, že takto umiestnený box nemal žiadny negatívny vplyv na spotrebu, v niektorých prípadoch ju dokonca pomohol znížiť, aj keď samozrejme len minimálne. Po 5 400 kilometroch najazdených za rôzneho počasia s Volkswagenom ID4 bola priemerná spotreba o 4 % nižšia ako bez nákladného boxu.

Potvrdil to aj najväčší švédsky automobilový časopis ViBilägare, ktorý takto umiestnený box skúšal s benzínovými a aj elektrickými autami. V teste (v origináli ho nájdete na tomto odkaze, potrebná registrácia) sa doslova píše: „Zistili sme, že benzínové auto aj elektromobil mali s namontovaným boxom o niečo nižšiu spotrebu, ako keď auto jazdilo na testovacej trase úplne prázdne.“

Popri nesporných výhodách má z nášho pohľadu takýto box aj dve nevýhody. V prvom rade – predlžuje auto a obmedzuje parkovacie možnosti, navyše pri cúvaní naň nesmiete „zabudnúť“. Okrem toho, keďže je umiestnený naozaj nízko, môže sa relatívne rýchlo a jednoducho dostať zo zorného poľa vodičov áut, ktorí napríklad za vami dobrzďujú na križovatke, keď zastavujete na červenej. Keďže chcú zastať tesne za vami, môžu ho pomerne ľahko „naťuknúť“.

Box Thule Arcos nie je iba koncept, ale ide do predaja, ponúkať sa bude v dvoch veľkostiach – M (300 litrov) a L 400 litrov. Cena by sa mala pohybovať na úrovni 1 350, respektíve 1 400 eur.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #strešný box #Thule #Arcos #prepravný box
Články podľa značiek