Subaru žiada majiteľov, aby nejazdili elektromobilom Solterra

Príchod dvojčiat Toyota bZ4X a Subaru Solterra, prvých elektromobilov oboch značiek, sprevádza poriadna smola. Výroba sa začala len v júni, no do servisov sa musia vrátiť už druhýkrát. Minimálne Subaru. Našťastie, nejde o problém s batériami.

14.02.2023 12:00
debata (2)
Elektrické Subaru Solterra musí ísť pre... Foto: Subaru
Subaru Solterra - 2022 Elektrické Subaru Solterra musí ísť pre „sfušovanú“ zvolávaciu akciu do servisu už druhýkrát. Opäť mu môže počas jazdy odpadnúť koleso.

V júni Toyota a Subaru spustili v závode Michimachi výrobu spoločne vyvíjaných modelov bZ4X a Solterra. Pre obe značky ide o kľúčové novinky, pretože sú ich vstupom do elektrickej éry. Solterra aj bZ4X sú postavené na celkom novej, čisto elektrickej platforme, a teda sú aj prvými batériovými elektromobilmi s logami Toyoty a Subaru. Niet pochýb, že na hladkom štarte predaja mali obaja partneri eminentný záujem, zvlášť ak s elektrifikáciou meškajú. Presne to sa ale nestalo.

Subaru Solterra - 2022
Subaru Solterra - 2022
+6Subaru Solterra - 2022

Necelé dva mesiaca po uvedení na trh musela Toyota povolať do servisov 2 700 kusov bZ4X a Subaru rovnaké množstvo Solterry. Dôvod bol identický. Automobilky zistili, že pri prudkých manévroch, prudkom brzdení alebo rýchlych prejazdoch zákrut, môže dôjsť uvoľneniu skrutky náboja kolesa. V extrémnom prípade to znamená, že počas jazdy príde auto o jedno z kolies. To veru nie je dobrá reklama, lenže aj majster tesár sa občas utne. Zvlášť to zamrzí pri japonských značkách preslávených vysokou kvalitou.

Subaru Solterra - 2022 Čítajte viac Subaru Solterra: ‘Plejády‘ štartujú elektrickú ofenzívu

Navyše sa zdá, že problém bol vážnejší, ako sa javilo na prvý pohľad. Toyota a Subaru totiž necelé dva mesiace po tom, čo novinky dorazili na trh, zastavili výrobu. Linky sa rozbehli až v októbri. Hoci automobilky nezverejnili podrobnú správu o tom, kde sa stala chyba, reštart výroby naznačoval, že teraz sa už nič také opakovať nemôže. No aktuálne americké zastúpenie Subaru požiadalo majiteľov 1 182 kusov Solterry, aby svoje autá prestali okamžite používať.

Toyota bZ4X - 2022 Čítajte viac Toyota bZ4X: Prvá elektrická Toyota ‘tankuje‘ zo slnka a má revolučné riadenie

Čuduj sa svete, problém je ten istý, a navyše pri autách, ktoré v rámci zvolávacej akcie už absolvovali servisný zásah. Zistilo sa, že postup opravy nebol dokončený podľa špecifikácií výrobcu, čo vedie k riziku nedostatočne dotiahnutých skrutiek. Skrutky budú teda opäť skontrolované. Má ísť o jednoduchý úkon. Pre majiteľov Solterry je to však poriadne nepríjemné, pretože postihnuté autá budú musieť byť do servisu odtiahnuté a vzhľadom na ich relatívne vysoký počet môžu zákazníci čakať na termín aj niekoľko týždňov.

Toyota bZ4X - 2022
Toyota bZ4X - 2022
+6Toyota bZ4X - 2022

Či sa podobný problém objavil aj pri bZ4X, zatiaľ Toyota nezverejnila. V každom prípade sú dve „zvolávačky“ na úvod trochu priveľa, môžu ovplyvniť dôveru či skôr nedôveru zákazníkov k týmto elektromobilom. Najmä ak Solterra a ani bZ4X zatiaľ neoslnili v niektorých porovnávacích testoch. A to najmä pre dojazd, ktorý je kratší ako pri konkurentoch. Vidieť, že Toyota aj Subaru svojím váhavým postojom k batériovým elektromobilom tak trochu zmeškali vlak a budú mať čo doháňať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Subaru #Subaru Solterra #Toyota Bz4X
Články podľa značiek